Je to kalamita. D1 v Brně je totálně zahlcena. „Denně tam projede až 80 tisíc aut. Problémy tak jsou i v situaci, kdy je dálnice bez omezení,“ upozornil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Doporučí rychlost

Pomoci by měl nyní zákaz jízdy kamionů vlevo. „Ve čtvrtek jsme značky rozmístili na D1 od 168. kilometru a na D2 od 17. km. V obou případech se jedná o směr na Brno a vede až do města. Zákaz platí vždy mezi 5. a 22. hodinou,“ upřesnil Studecký.

Video
Video se připravuje ...

Od čtvrtka 7. září platí na dálnicích D1 a D2 před Brnem ve směru na moravskou metropoli zákaz kamionů vlevo Hynek Zdeněk

Silničáři navíc přidali na oba úseky systém mobilní řízení dopravy. „Je plně automatizován. Neslouží k měření rychlosti aut, ale ke zjištění hustoty dopravy. Díky tomu stanoví doporučenou rychlost. Pokud ji řidiči dodrží, bude průjezd plynulejší,“ doplnil kolegu Jan Rýdl z ŘSD.

Rozšiřování pokračuje

Policisté se připravují už i na případné hříšníky. „Při nerespektování zákazu mohou policisté na místě uložit pokutu až dva tisíce korun, nebo případ postoupit do správního řízení,“ upozornil Lubomír Sedlák z Dopravní policie.

V Brně se rozšiřuje dálnice D1 na tři pruhy v každém směru. Silničáři po prvních úkonech opět zprovoznili dva pruhy pro každý směr. Práce na rozšíření dálnice D1 běží v režimu 24/7. „V noci se naváží především zemina,“ upřesnil Rýdl.


Kde platí zákaz kamionů vlevo?
D1: 168. – 216. km ve směru na Brno
D2: 17 – 0. km ve směru na Brno

Fotogalerie
6 fotografií