„Obsah balíčků jsme zvolili na základě zkušeností z minulých let a po konzultaci se zástupci škol. Děti v něm najdou školní potřeby jako trojhranné pastelky, lepidlo, ale i různé drobné dárky, jako volnočasovou hru Double, bonbony nebo tetovačku,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (46, ODS).

Tisíce balíčků

Brno za vytvoření čtyř tisíc balíčků zaplatí něco přes milion korun. Každý tak bude v hodnotě přibližně 2 500 korun. Dostanou je prvňáčci ve všech 80 brněnských školách.

Podobnou částku na prvňáky vydají i v Hodoníně. Tam ale rodičům nechali volnou ruku, co svým dětem koupí. „Poskytujeme pastelkovné ve výši 2500 korun. Zájemci o ně musí požádat do konce srpna na odboru ekonomiky a financí. Podmínkou je, že rodiče nesmí být dlužníky města nebo jeho organizací,“ upřesnila mluvčí radnice Petra Kotásková.

Bez starostí mohou být i rodiče prvňáčků v Blansku. „Všechny školy zřízené městem mají připravené balíčky se sešity, psacími potřebami, pracovními sešity a učebnicemi. Každá ze škol tam pak podle svého uvážení přidala ještě něco navíc,“ řekla mluvčí radnice Pavla Komárková.

VIDEO: Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy?

Video
Video se připravuje ...

Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy? Videohub