„Při průzkumu nosných pilířů byly odhaleny další poruchy, které byly skryty. Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z tohoto důvodu se ale bohužel práce prodlouží o jeden měsíc,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Výsledky první etapy prací tak budou k dispozici až koncem září. Na jejich základě padne rozhodnutí, zda v budově půjde dočasně obnovit provoz Divadla Bolka Polívky a Univerzitního kina Scala. Průzkum začal v prvních prázdninových dnech. Hlavní problém znamená střecha nad Polívkovým divadlem. Sál kina je pod divadelním sálem.

Divadlo: Rušit program nechceme

„Samozřejmě jsme doufali, že se po prázdninách na Jakubské náměstí vrátíme, byť jen na omezenou dobu, a předprodej vstupenek na novou sezonu jsme zahájili se standardním předstihem. V tuto chvíli tak děláme vše pro to, abychom nemuseli rušit připravený program, a věříme, že se nám podaří najít řešení," řekla projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky Simona Kostrhunová.

Jednání o náhradních prostorách jsou podle ní v počátcích. Pro divadlo i kino hledá město dlouhodobé náhradní prostory. Polívka by mohl podle dřívějšího vyjádření města využívat Sál Břetislava Bakaly.

Kino měla v posledních letech v péči Masarykova univerzita, kromě kulturních akcí se tam konaly i přednášky. „Aktuální zjištění pro nás znamená, že Masarykova univerzita bude nucena směrem k novému akademickému roku hledat prostory pro výuku v rámci vlastních kapacit," upozornila kvestorka univerzity Marta Valešová. Kinosál nejvíce využívala filozofická fakulta.

Definitiva až začátkem příštího roku

Druhá etapa stavebně technického průzkumu je naplánována na leden a únor příštího roku. Poté statici předají finální zprávu zástupcům města. Vyplyne z ní, jak rychlou a rozsáhlou opravu budova potřebuje.

VIDEO: Co si o sobě myslí Bolek a Vladimír Polívkovi?

Video
Video se připravuje ...

Bolek a Vladimír Polívkovi: Co si o sobě táta a syn myslí? Markéta Reinischová