Intervaly tramvají budou zhruba kolem 7,5 minuty, návazné autobusy budou jezdit po 15 minutách. Nejzásadnější komplikací způsobí lidem předláždění Masarykovy ulice, spojnice hlavního nádraží a centrálního náměstí Svobody.

„Práce se dotknou tramvajových linek 4 a 9. Linka 4 povede přes Husovu ulici, linka 9 pojde přes Rooseveltovu a Malinovského náměstí,“ zmínil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Zároveň pokračuje stavba velkého městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí – Rokytova. „Tramvaj linky 4 skončí na Tomkově náměstí, částečně se pak bude měnit průběh trati. Náhradní spoje do Obřan kromě pravidelných autobusových linek 72 a 75 zajistí autobusy x45 ze Staré osady,“ zmínil dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Dopravnho podniku města Brna Jan Seitl k prázdninovým výlukám. Jiří Nováček

„Veškeré opravy tramvajových tratí budeme dělat o víkendech, budou jen krátkodobé a lokální, bez zásadního vlivu na organizaci hromadné dopravy,“ slíbil Havránek.

Vratná smyčka Pisárky ovlivní linku 1

Dopravu omezí i pokračující stavba vratné smyčky v Pisárkách. Ta ovlivní provoz ve městě jen o prodlouženém víkendu od 5. do 9. července.

„Předpokládáme, že bude prázdné město a skoro všichni odjedou na dovolenou. Páteřní tramvaj linky 1 povedeme odklonem Husovou ulicí a po Veveří. V provozu budou náhradní linka x11 na trase Pisárky – Vozovna Komín a autobus x1 v úseku Hlavní nádraží – Pisárky," upřesnil ředitel Havránek.

Nejsou peníze

Kvůli nedostatku schválených peněz zatím dopravní podnik odložil rekonstrukci tramvajové trati na jihozápadě Brna, ve Vídeňské ulici mezi zastávkami Bohunická - Moravanské lány za 100 milionů korun.

„Věřím, že se nám podaří získat dotaci, abychom ji mohli opravit později,“ řekl ředitel Havránek. Prioritou podniku je ovšem brzké prodloužení tramvaje na nové sídliště Kamechy.

Opravu budou nicméně potřebovat i mosty, které jsou na pokraji životnosti – zejména z Křenové přes Svitavu a na Vídeňské a Renneské ulici přes Svratku. Tyto opravy však musí dopravní podnik koordinovat s městem.

Fotogalerie
7 fotografií