Přitom v řeči odborníků jde „jen“ o nutnou údržbu půdy pro trvale udržitelné zemědělství. „Jde o systém pásového střídání plodin, který má za cíl zlepšit retenční kapacitu půdy a minimalizovat riziko erozních událostí na nulu. Řádné střídání plodin, mimo jiné omezuje škody černé zvěře, zvyšuje podíl drobné zvěře,“ vypočítal Michal Kraus, agronom specialista akciové společnosti Rostěnice.

Pohled pro laika, který vidí střídání pruhů a celkový tvar pole do podoby listu, je pro odborníka jen rutinou. „Uspořádání pásů je navrženo za pomoci geoinformačních technologií a digitálního modelu terénu. Pásy jsou vedeny ve směru blízkým vrstevnice,“ vysvětlil Kraus.

Výtvarný efekt ovšem člověk stojící na zemi neocení. Pomůže jen letecké snímkování či fotografování pomocí dronu.

Střídání plodin

Díky systému pásů mohou zemědělci pěstovat všechny komerční plodiny, aniž by docházelo k ohrožení půdy a krajiny. U Bošovic se tak na 1200 hektarech střídají kukuřice a ozimý ječmen, jarní ječmen a řepka ozimá a sója a pšenice. 

Pole u Bošovic opečovává akciová společnost Rostěnice, zemědělská prvovýroba. Ta vznikla v roce 1996 po transformaci původního družstva založeného roku 1950. Aktuálně se stará o 10 tisíc hektarů plochy v katastru 24 jihomoravských obcí. Vedle rostlinné provozuje i živočišnou výrobu, ročně vyprodukuje 6 tisíc prasat a 1,7 milionu brojlerů.  

VIDEO: Jak pěstovat jahody v truhlíku?

Video
Video se připravuje ...

Jak pěstovat jahody v truhlíku? Videohub


Fotogalerie
6 fotografií