Připadají nám jako to nejběžnější jídlo. Přitom to zase není tak dávno, co jsme brambory v Evropě neznali. Dorazili sem totiž až se zámořskými objevy v průběhu šestnáctého století. Takže vlastně před nějakými pěti sty roky, a to ještě nějakou dobu trvalo, než Evropané přišli na to, ze se jedí hlízy a nikoli jedovatá rostlina. Pak ale zjistili, že právě hlízy jsou docela chutné. I když, dnes mnoho lidí vnímá pokles kvality brambor nabízených v obchodech. A tak buď hledají nabídku od poctivých farmářů, nebo se vrací k základům a pouští se do pěstování vlastních brambor.

Autor: iStock

To, co bylo ještě před pár lety výsadnou několika lidí s většími pozemky na vesnicích, je dnes běžnou realitou mnoha menších zahrádkářů. Výhodou je, že výnosy brambor bývají poměrně vysoké. Takže i relativně malý záhonek může poskytnout slušnou zásobu. Pokud už letos chcete nákup brambor v obchodech omezit, máte nejvyšší čas vyrazit na zahradu.

Jak hnojit?

Ideální je, pokus jste na výsadbu brambor mysleli už někdy koncem loňské zahrádkářské sezóny. Protože záhonek připravený z podzimu vám ušetří poměrně dost práce. I když brambory rostou u nás prakticky ve všech klimatických podmínkách a řadí se mezi spíše nenáročné plodiny, je příprava půdy pro výsadbu poměrně zásadní. Brambory nemají rády těžké jílovité půdy a vyloženě nevhodné jsou pro ně podmáčené pozemky. Jinak ale porostou skoro všude. Potřebují ale lehčí, nejlépe hlinito-písčitou půdu. Pro úspěch je ale poměrně zásadní ji dobře připravit, zejména důkladně prokypřit.

Autor: iStock

Pokud jste si záhonek připravili na podzim a vpravili do něj dobře vyzrálý a odleželý chlévský hnůj nebo kompost, můžete začít sázet. Samozřejmě to zvládnete ještě nyní, ale tady je potřeba dát dobrý pozor, aby se sadba nedostala do přímého kontaktu s hnojivem. Mohlo by ho snadno poškodit. Při jarní přípravě záhonku možná raději sáhněte po některém z umělých hnojiv nabízených v zahradnických prodejnách (najdete speciální pro brambory), důležitý je zejména síran draselný a amonný, stejně jako fosfáty.

Proč mít teplou půdu?

I tak nechte ale půdu alespoň pár dní odpočinout, než do ní začnete sázet. Nemusí zase úplně spěchat, vysazovat brambory je možné celý duben, a ještě na začátku května. Podle některých odborníků ale dřívější výsadba pomáhá silnějším rostlinám odolnějším vůči plísním.

Autor: iStock

Sázet by se mělo do suché a vyhřáté půdy. Proto je vhodné počkat, až budou teploty delší dobu nad bodem mrazu a sluníčka začne postupně přibývat. Dobrým trikem je před výsadbou zakrýt připravený záhon na několik dní netkanou textilií, která pomůže zvýšit teplotu půdy. Pokud se rozhodne pro skutečně časnou výsadbu některé z ranných odrůd, musíte také počítat s tím, že v případě příchodu jarních mrazíků je nutné rašící rostliny ochránit a na noc je opět zakrýt. Jinak by se mohli poškodit. Pokud se vám nechce hlídat předpověď počasí, klidně výsadbu raději o něco odložte.

Jak sázet?

Autor: iStock

Asi každý ví, že brambory se sázejí do řádků. Udělejte si tedy na záhonku rýhu hlubokou alespoň 30 centimetrů a můžete začít sázet. Počítejte s tím, že od brambor chceme zejména bohaté kořenové hlízy, a pokud mají takové vyrůst, je potřeba prostor. Kolem každé vysazené brambory byste proto měli nechat kruh alespoň půl metru, pak již stačí výsadbu zahrnout, důkladně zalévat a těšit se na výsledek.

Kdy zalévat?

I když je to možná zvláštní, ačkoli brambory nesnášejí podmáčené pozemky, ke zdárnému růstu potřebují opravdu bohatou zálivku. I to je jeden z argumentů, proč brambory vysazovat právě v dubnu, protože to už obvykle začíná stoupat množství dešťových srážek. Přesto ale počítejte s tím, že budete muset brambory pravidelně zalévat. I když občas máme tendenci zkusit zasadit brambory, co začali samovolně klíčit ve sklepě z nakoupených zásob, není to úplně ideální nápad. Brambory prodávané v supermarketech jsou často ošetřené a nemusí vždy růst dobře. Navíc si s nimi můžete na zahrádku zavléct nějaké choroby, protože nevíte, jak byly brambory skladovány předtím, než jste si je donesli domů. Sázkou na jistotu jsou v tomto směru sadbové brambory, které koupíte v hobby marketech nebo zahradnictvích. Visačka by vám měla potvrdit, že jde o certifikovanou sazbu.

Autor: iStock.cz

Rada odborníka:

Vlastimil Šindelář, zahradník a florista

Dokonce ani lidé, které nemají vlastní pozemek se nemusí snu o doma vypěstovaných bramborách vzdávat. Dají se totiž docela dobře pěstovat v nádobách, nebo v obyčejných jutových pytlích. Právě na tuhle metodu nedá řada zahrádkářů dopustit a dávají jí dokonce přednost před pěstováním na záhonku. Příprava je poměrně jednoduchá. Stačí vybrat dostatečně velký a pevný pytel, který naplníte mírně pod polovinu kyprou zeminou smíchanou s hnojivy. Pak do pytle vložte sadbové brambory a zasypejte spíše tenčí vrstvou zeminy. Pak již stačí dát pytel na teplé slunné místo a pravidelně ho zalévat, aby zemina nevyschla. I na běžném balkonu pak můžete mít solidní sklizeň.

 

Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se, jak mít super trávník, jak si vyrobit nábytek z palet či vypěstovat zeleninu v truhlíku na balkoně či parapetu. Najdete tu také návod na výrobu pařeniště. Navíc dostanete přílohu Pěstujeme drobné ovoce, která je plná užitečných rad. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

 

Titulní strana časopisu Blesk Hobby 04/2023.
Autor: Czech News Center