Mollova sbírka zahrnuje mapy a veduty od konce 16. do 60. let 18.století. „Geograficky mapuje rozsáhlé území většiny evropských států včetně habsburské monarchie a Svaté říše římské,“ uvedl Jiří Dufka. správce starých tisků Moravské zemské knihovny.

Ta unikát schraňuje ve svých depozitářích. Po diplomatově smrti převzal sbírku jeho vnuk. Nakonec ji v roce 1821 věnoval nově založenému Františkovu muzeu v Brně. Zemská knihovna v Brně ji převzala v roce 1899, podrobná katalogizace proběhla až v roce 1959.

„Od roku 2010 je celá sbírka kompletně zdigitalizovaná. Fyzické zápůjčky jsou tak zcela výjimečnou záležitostí,“ poznamenal Dufka. 

Jako v bavlnce

O Mollovu mapovou sbírku je v depozitářích Moravské zemské knihovny náležitě postaráno. Unikátům škodí prach a světlo, které způsobuje nežádoucí barevné změny papíru. Teplota v depozitářích se musí pohybovat kolem 18 stupňů, vlhkost kolem 50 procent. Nejbližší výstava, kdy veřejnost spatří některé mapy ze sbírky na vlastní oči, je v plánu až v roce 2026. 

Už deset českých položek

Vedle Mollovy mapové sbírky schválila letos v květnu výkonná rada UNESCO k zápisu do mezinárodního registru Paměť světa i archiv hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Celkem tak má Česko v programu Paměť světa od jeho založení v roce 1992 už deset položek.       

VIDEO: Výstava ve vile Löw-Beer vypráví pohnuté příběhy moravských Židů

Video
Video se připravuje ...

Výstava ve vile Löw-Beer v Brně vypráví pohnuté příběhy moravských Židů. Jiří Nováček