Stalo se to poslední březnový den, mladé ženě z Letovic na Blanensku se udělalo špatně, stěžovala si na bolest hlavy a upadla. Její devítiletá dcerka Eliška neváhala ani vteřinu a vytočila číslo tísňové linky 155.

„Dívenka byla skvělá, uvedla adresu a velmi přesně popsala, jaké má maminka potíže. Musím říct, že i někteří dospělí lidé, kteří k nám volají, by se od ní mohli učit. Zaslouží si obrovskou pochvalu,“ svěřila se operátorka Lýdia Novotná.

Šlo o každou vteřinu

Ta Elišce radila, jak má mamince pomoci. Mezitím do Letovic vyrazila lékařská posádka, pacientce následně poskytla přednemocniční neodkladnou péči a s podezřením na cévní mozkovou příhodu ji převezla do Fakultní nemocnice v Brně.

„Tam se bohužel podezření potvrdilo, jednalo se o krevní sraženinu, rychlý zákrok byl tedy zcela nezbytný,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Šikovnou Elišku i její starší sestru Lucku pozvali záchranáři na základnu do brněnských Bohunic.Tady se pohotová školačka osobně poznala i s operátorkou tísňové linky Lýdií.

Záchranka: Pro Elišku palec nahoru!

Celý příběh podle všeho směřuje k pozitivnímu konci. „Eliščině mamince už se daří lépe, je v domácí péči a my jí přejeme, aby se brzy zcela zotavila. A Elišce posíláme velký palec nahoru,“ uzavřela mluvčí.

VIDEO: Záchrana života na Zbraslavi

Video
Video se připravuje ...

Záchrana života ve Zbraslavi. Policie České republiky