Ředitelství vodních cest (ŘVC) bude výrazně investovat do Baťova kanálu. Zatímco v letech 1998 až 2022 do něj vložilo 350 milionů korun, do roku 2030 přidá dalších 1,5 miliardy! Kapacita veselského přístavu vzroste z 35 na 81 lodí. Nové přístavy vzniknou v Hodoníně a Kroměříži, pojmou po 80 lodích.

Připravují se na turisty

„Výrazně se tím prodlouží plavba ze současných 53 na 72 km v roce 2026,“ vysvětlil investiční referent ŘVC Martin Vavřička. Až dosud se totiž turisté mohou plavit pouze od Rohatce po Otrokovice.

Video
Video se připravuje ...

Prezentace proměny přístavu ve Veselí nad Moravou. Hynek Zdeněk

V přístavu ve Veselí nad Moravou už nyní vznikají i rozsáhlé ubytovací kapacity, restaurace s kapacitou 160 míst a vinařství s předpokládanou produkcí 150 tisíc lahví vína ročně.

Madona z Brazílie 

V blízkosti veselského přístavu vznikne i nové přemostění Baťova kanálu, které umožní bezproblémový příjezd ke zdvihadlu lodí. Nově má být vytvořeno i vodní náměstí, na němž se má vyjímat soška černé madony.

„Dovezl ji honorární konzul z Brazílie z městečka Bataypora, o jehož založení se postarali Jan Antonín Baťa a jeden z jeho nejbližších spolupracovníků Jindřich Trachta,“ vysvětlil souvislost s Baťovým kanálem starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (49).

Fotogalerie
10 fotografií