O porušení mostu informovali železničáři ve čtvrtek. Připravovali proto provizorní přemostění, které mělo být hotové na Štedrý den ráno. Nakonec ale práce stihli už v pátek večer, díky tomu mohla skončit výluka. „Provoz je standardní a není žádné omezení na Jihlavu ani na Břeclav. Přejely desítky vlaků," uvedl Nevola.

Na mostním provizoriu platí snížená rychlost. „Technický stav mostu budeme nadále monitorovat, ale kdybychom si nebyli jistí, že je bezpečný, provoz bychom tam nepustili," řekl Nevola.

Rekonstrukce viaduktu si vyžádá přípravu projektové dokumentace, poté navážou další administrativní kroky. Provizorium by tak podle odhadů mělo sloužit dva až tři roky.

Železničáři ve čtvrtek uvedli, že důvodem porušení mostu je podle jejich dosavadního zjištění stavba protipovodňových opatření. Mluvčí města Filip Poňuchálek uvedl, že štětovnicové stěny umístěné dva metry od pilíře jsou na místě od léta a od té doby žádné práce nepůsobily otřesy. Město plánuje společné jednání se Správou železnic o možnostech nápravy.

O vánočních svátcích pojedou všechny vlaky přes hlavní nádraží, protože provoz je výrazně slabší, stejně tak to bude o víkendu 31. prosince a 1. ledna. Mezi svátky a v prvním lednovém týdnu by měly přes nedaleké dolní nádraží jezdit pouze osobní vlaky mezi Tišnovem a Židlochovicemi a Hustopečemi, a to mezi 4:30 a 20:30. Jak bude vypadat organizace dopravy od 9. ledna, není zatím jisté.

VIDEO: U Svratky v Komíně vznikne odpočinková zóna

Video
Video se připravuje ...

Bezpečně k řece Svratce: Nová odpočinková zóna v Komíně a zpevnění svahů stálo Brno 800 tisíc korun. Markéta Malá