Nová hlavní vlaková stanice bude stát na místě dnešního dolního nádraží. Tato oblast není zrovna chloubou Brna, nachází se tam různá skladiště, parkoviště a nevyužité plochy.

„Jižní část města je jednou z rozvojových lokalit, kde se dá očekávat v následujících letech intenzivní výstavba,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. 

Zelené vnitrobloky

Srdcem nové oblasti se stane bulvár se širokými chodníky a množstvím zeleně, který spojí nádraží s historickým centrem. „Bulvár se rozvine od nového hlavního nádraží až k ulici Nové sady. Z obou stran rámovaný domy a stromořadími, s dostatkem místa pro pěší, cyklisty, auta i hromadnou dopravu,“ vysvětluje městský architekt Michal Sedláček.

Cyklostezky jsou projektované na obou stranách, střed nového bulváru bude patřit tramvajím. Chybět nebude zeleň, silnici by měly lemovat stromy. Také nová obytná čtvrť v oblasti Trnitá bude složena ze zelených vnitrobloků. Podle radního Filipa Chvátala se v současné době řeší hlavně napojení na stávající dopravní síť a využití současného kolejiště. Budou proto zpracovány dopravní a technické studie.

Bydlení pro tisíce lidí

Zmodernizovaná oblast by měla zajistit bydlení a práci přibližně 15 tisícům lidí. „Největší investicí tu bude stavba nového vlakového nádraží. Aby toto území bylo připravené a mohla tu vzniknout moderní městská čtvrť, zpracovává Kancelář architekta města Brna potřebné studie, podklady a dokumentace. Na vypracování dalších z nich město vyčlení 1,7 milionu korun,“ dodala primátorka Vaňková. 

VIDEO: Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. 

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí.  KAM Brno

Fotogalerie
15 fotografií