„Tuto službu jsme zavedli v roce 2020. Výrazně do ní ale zasáhla distanční výuka, kdy jí nebylo třeba. Zjistili jsme ale, že funguje dobře. Od září bude přechody mezi 7. a 8. hodinou ranní hlídat 12 seniorů. Jsou spolehliví a řidiči je respektují,“ ujistila mluvčí strážníků Eva Smutná.

Neváhala ani chvíli

Jednou z „převaděček“ je Anna Krnáčová (71). „O možnosti hlídat děti na přechodech jsem se dozvěděla v místním zpravodaji a hned mne to zaujalo. Když pak přišel vnuk s tím, že tohle je podle něj přesně pro mne, neváhala jsem ani chvilku,“ uvedla Krnáčová.

„Řidiči na nás nejdřív zírali, ale už si zvykli a respektují nás. Také rodiče malých dětí je přestali doprovázet do školy, když se přesvědčili, že jim nic neohrozí. A děti? To jsou moje zlatíčka, dodávají mi energii, takže se cítím o dvacet let mladší,“ dodala seniorka.

Musí se proškolit

Dohlížet na děti ovšem není jen tak. „Nejdřív každého proškolí policisté z dopravní výchovy a záchranáři z poskytnutí první pomoci. Na první hlídky na přechodech je navíc doprovázejí strážníci do doby, dokud není stoprocentní jistota, že je vše naprosto v pořádku,“ zdůraznila Smutná.

Zájemci o hlídání na přechodech dostávají za hodinu 120 korun. „Hlásit se nám mohou přímo u městské policie. Zájem je poměrně velký a nám hodně pomáhají, neboť ráno bychom jen těžko dokázali obsadit všechny přechody,“ vysvětlila mluvčí strážníků.

VIDEO: Strážníci ve Znojmě musí zasahovat zejména v nočních hodinách.