Rodiče se ráno 9. prosince chystali vyrazit směr porodnice, jenže daleko nedojeli. „Miminko se urputně hlásilo o svá práva, a tak tatínek s pomocí naší operátorky přivedl prvorozenou dcerku na svět na zadním sedadle auta. Jemu i statečné mamince patří velká pochvala,“ svěřila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Porod u obalovny

Když na místo dorazili zdravotníci, zkontrolovali stav maminky i miminka a převezli je do porodnice. Po dvou týdnech od radostné události dorazilo na záchranku poděkování. „Děkujeme za osobní i telefonickou podporu a pomoc při porodu naší dcery Josefínky. Rodili jsme 9. 12. 2022 v 4:25 na parkovišti u obalovny nedaleko Kuřimi. Vše dobře dopadlo a já vám za všechny účastníky ještě jednou moc děkuji,“ napsali šťastní rodiče Petr a Eliška.

Radost ze zprávy měli i ti, kteří přímo na místě zasahovali. „Kolegové posílají našemu „adventnímu miminku“ i jeho rodičům přání všeho nejlepšího. Buďte hlavně zdraví a ať jsou ty Vaše společné první Vánoce prostě překrásné,“ uzavřela mluvčí.

Až 50 výjezdů měsíčně k miminkům

Záchranáři vyjíždějí zhruba k padesáti porodům měsíčně. „Jednou z možností je, že se podaří dopravit maminku do nemocnice ještě dřív, než porodí. Další případy jsou ty, kdy se dítě narodí v sanitce, která někde zastaví," upozornila Bothová.

Někdy se ale nestihne přijít ani do sanitky a záchranáři přivedou na svět dítě doma u rodičů. „A potom existují i kuriozity jako porod na zadním sedadle auta," dodala mluvčí. Například v září záchranáři vedli porod na benzinové čerpací stanici.

VIDEO: Max přišel na svět na chodbě.

Fotogalerie
3 fotografie