„Nejrychlejší nárůst nemocí je v okresech Brno-město, Brno-venkov a Hodonín. Nemocnost se nyní zvyšuje nejrychleji u starších školáků a osob produktivního věku,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. V rámci republiky je v Jihomoravském kraji nejvyšší nemocnost.

Hygienici na základě údajů z ordinací zaznamenali 2048 případů na 100 tisíc obyvatel. Hranice epidemie je v rozmezí od 1700 do 2000. „V posledních dvou třech týdnech jsme zaznamenali každý týden nárůst o 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel, takže to není nic raketového, ale je to plynulý nárůst,“ podotkla Ciupek. Podle ní v minulosti nastávalo období epidemie spíš před vánočními svátky nebo především v lednu.

Více nemocných, než dříve

„Sezonní nárůst respiračních infekcí je v letošní sezoně vyšší a rychlejší než v době před covidem. Přirozená cirkulace respiračních virů byla v důsledku předchozích proticovidových opatření utlumena, a to včetně chřipky, která zde v uplynulých dvou sezonách s ohledem na covid prakticky nebyla,“ objasnila Ciupek.

Nemocných může být víc, evidováni nejsou lidé, kteří zatím nevyhledali lékařskou pomoc. Chřipka voří kolem deseti procent z nahlášených případů.

V předchozích dvou letech hygienici epidemie chřipky a respiračních nemocí neřešili s ohledem na pandemii covidu-19.

VIDEO: Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Video
Video se připravuje ...

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Videohub