Náměstíčko, které leží nedaleko Moravské zemské knihovny mezi ulicemi Kounicová a Šumavská, je ostudou Brna. Šedivá zóna, kde se lidé nezastavují. „Prostor není příliš atraktivní. Přitom má ale potenciál stát se živým místem, kde se lidé rádi zdrží a budou se zde cítit dobře,“ myslí si Anna Dudková z brněnského magistrátu.

Zeleň a posezení

Na nároží vznikne malý park. Chodníky budou vydlážděny, protože náměstíčko nyní pokrývá dosti poničený asfalt plný děr a dlouhých trhlin. „Cílem veřejné zakázky je vznik živého městského prostředí. Prostor nově nabídne posezení pod stromy, sjednotí se dláždění, vznikne zde nový parčík,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Brno zaplatí sedm milionů za nové nároží ve středu města, vznikne i malý park. Markéta Malá

Místo, kde se nyní nachází jen dva suché stromy, se více zazelená a nebude už ponuré, protože přibudou i květiny. „Měly by zde být vysázeny cibuloviny i trvalky v předpokládaném počtu bezmála 1500 kusů. Nově se zde vysadí čtyři stromy. To jsou počty z projektové dokumentace. Podrobnosti se budou ještě zpřesňovat v rámci přípravy stavby,“ uvedla Dudková.

Hotovo za dva měsíce

Přestavba začne už na jaře příštího roku, konkrétně na začátku března. „Vzniknou zde například místa k sezení u stromů, přibudou odpadkové koše, stojany na kola. Celý prostor bude navíc řešený bezbariérově, což usnadní lidem pohyb v těchto místech,“ sdělila Dudková. Celkově bude rekonstrukce stát sedm milionů korun a úpravy by měly trvat jen dva měsíce.

Fotogalerie
9 fotografií