„Oba zadržela policie,“ uvedla žalobkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká s tím, že zadržení nejsou politiky. Podle žalobkyně šlo o neoprávněné nakládání s nebytovými prostory na adrese Hlinky 46a. Jde o honosnou prvorepublikovou vilu, kde je mateřská škola.

„Prověřování trestné činnosti dalších osob ve vztahu k těmto nebytovým prostorám i nadále trvá. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně byly z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku tyto dvě osoby zadrženy,“ uvedla žalobkyně.

Dva zásahy policie

Policie na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům dvakrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem.

V polovině října pak zadržela v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny a privatizace městských domů deset lidí, tři později propustila. Obvinila sedm lidí a dvě firmy, všichni jsou ve vazbě.

Majitele zavraždili

Dům Hlinky 46 a 46a vlastnil židovský intelektuál Eugen Teltscher se svojí ženou Elsou, které zavraždili nacisté. Jejich dcera Johanna se v roce 1933 provdala za Richarda Herdana, inženýra a vedoucího exportního oddělení Škodových závodů pro Jižní Ameriku. Po válce se již do Brna rodina Herdanova nevrátila, v domě se však zachoval takřka v původní podobě jejich prvorepublikový byt.

VIDEO: Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Jiří Nováček

Fotogalerie
14 fotografií