„Šesti tisícovkám zdravotníků vadí existenční nejistota. Sloučit špitály do akciovky, kde má být jediným akcionářem kraj, nedává žádný smysl,“ řekl včera předseda LOK – SČL Martin Engel.

„Petici proti plánovanému kroku hejtmanství podepsaly za pár dní, kdy záměr kraje prosákl na veřejnost, tisíce lidí,“ tvrdí odboráři. Do běla je rozpálila údajná pokoutnost celé akce, nikdo ji totiž s nimi neprojednal.

Obávají se, že přeměna krajských špitálů v jednu akciovku je prvním krokem k privatizaci nemocnic na jižní Moravě. Nejčastěji přitom skloňují jediné jméno: Penta.

Bojí se rušení nemocnic

„Záměr, který kraj drží v režimu utajení a o kterém mají zastupitelé hlasovat bez jakéhokoliv projednání s lékaři a sestrami již 3. listopadu, se dotýká tisíců zdravotníků a zaměstnanců nemocnic a stovek tisíc jejich pacientů,“ zdůraznila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

„Nemocnice, pokud nebudou vydělávat, budou zrušeny, případně každá bude dělat vlastní specializaci a pacienti budou muset cestovat za doktory po celém kraji,“ nastínili obavy zdravotníci.

Nespokojené zástupce dotčených špitálů přijme k jednání krajský zdravotní rada Jiří Kasala (ODS). Lékaři doufají, že jim odtajní budoucí plány hejtmanství.

Padly první výpovědi

V devíti nemocnicích nastal neklid, nepokoj a místy už i panika. Lékaři a sestry se bouří, padly první výpovědi. Zdravotníci míří podle odborářů za většími jistotami do státních fakultních nemocnic. Některé menší špitály to přitom může úplně položit – již dnes se totiž potýkají s těžkými podstavy, který ještě umocnila covidová doba.

Obavy o výplaty

Zdravotníci se bojí, že cílem akciovky bude vytvářet zisk, což by mohlo vést k rušení nevýdělečných oddělení. Na zaměstnance se přestanou vztahovat platové tarify. Ve špitálech, na které se tyto tarify nevztahují, jsou totiž mzdy v průměru o 44 procent nižší než v příspěvkových organizacích kraje. Rozdíly dosahují i více než 10 000 korun měsíčně.

Kraj prý privatizovat špitály nechce

Krajští radní rozhodli o převodu nemocnic pod akciovou společnost 12. října, údajně bez projednání se zastupitelstvem. Podle radních to není za účelem zisku a kraj se nechce nemocnic zbavovat ani je privatizovat. Akciová společnost má zajišťovat společné nákupy a jednat s pojišťovnami, od nichž nemocnice dostávají peníze za zákroky, tvrdí radní.

VIDEO: Ve FN Brno došlo před časem ke světově unikátnímu porodu. U mozkově mrtvé ženy (†27) lékaři udrželi 117 dní těhotenství, narodila se zdravá holčička.