„V tuto chvíli jsme přijali tři seniory, které strážníci nejprve náležitě proškolí. Jsme přitom připraveni přijmout ještě i dva další. Klidně se mohou přihlásit,“ uvedl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.


Penzisté musí splňovat několik nezbytných předpokladů, tedy spolehlivost, dostatečnou pohyblivost a orientaci v terénu. Vítaný je dobrý vztah k dětem. Ve Znojmě tento model vyzkoušeli poprvé v roce 2020 a nemůžou si ho vynachválit.

„Přechody u nás v době školního roku hlídají senioři vždy mezi 7. a 8. hodinou ranní. Jsou spolehliví a řidiči je respektují,“ ujistila mluvčí znojemských strážníků Eva Smutná.


S hodinou denně počítají s penzisty i strážníci v Hodoníně. Za odměnu dostanou 130 korun na hodinu. V Brně o této možnosti zatím neuvažují. „Připravujeme se, že přechody budou i nadále hlídat v Brně jen naši strážníci,“ řekla jejich mluvčí Markéta Skřivánková.

VIDEO: Děti jsou při přecházení silnice častokrát neopatrné. Penzisté ve Znojmě a Hodoníně proto budou dohlížet při přecházení silnice na jejich bezpečnost. Nechtějí nehody, jaká se stala např. v Brně.
Video
Video se připravuje ...

Malá dívenka vběhla v Brně přímo pod tramvaj Milan Partyka