„Chlapeček utrpěl těžká zranění, naši zdravotníci jej zaléčili, zafixovali a bylo nutné jej i zaintubovat a napojit na řízenou ventilaci. K další péči pak předškoláčka transportoval vrtulník do brněnské Dětské nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová k víkendovému případu, o kterém informovali až nyní.

Tragická událost se měla odehrát v sobotu v podvečer na sídlišti Za stadionem. „Byl tady pořádný šrumec. Policie, měšťáci, záchranka. Jsme z toho tady všichni špatní. Snad to dopadne s klukem dobře,“ svěřila se jedna ze sousedek.  Podle informací Blesk.cz jde o čtyřletého hocha.

„Chlapec je ve stabilizovaném stavu, mimo ohrožení života,“ sdělila ve středu ke zdravotnímu stavu dítěte mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. „Nebyl prokázán úmysl, událost nadále prošetřujeme," sdělil k případu jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Případy nejsou ojedinělé

Podobné případy mívají bohužel často tragické následky. Například před čtyřmi lety ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku zemřelo po pádu z okna tříleté dítě. „Malé děti jsou velmi rychlé, vynalézavé a zvědavé. Rodič musí být neustále ve střehu, a stačí skutečně pár vteřin nepozornosti a může se stát neštěstí,“ podotkla Bothová.

Podle ní by se dítě vůbec nemělo dostat na balkon nebo k otevřenému oknu a je potřeba mu zablokovat přístup. „I když se rodič domnívá, že je okno vysoko a dítě na něj nedosáhne, není to pravda. Je schopné si k němu dostrkat krabici, židličku nebo velkou hračku a nebezpečí je na dosah,“ uvedla Bothová. Pádu rozhodně nezabrání ani síťka proti hmyzu umístěná v otevřeném okně.

Vysvětlovat už od malička

Malým dětem nejde rozumně vysvětlit, jak je za oknem nebezpečno. „Musí nastoupit rozumná oparnost. Okno zabezpečit, nesmí být otevřeno jinak než na větračku, pokud nejsme v místnosti, neotvírat je vůbec,“ řekl psycholog Jiří Brančík a dodal:

„Dítěti průběžně vysvětlujeme možná rizika asi od dvou let. Při hře na prolézačce jej třeba přidržujeme a tím mu i naznačíme, že ve výškách není bezpečno a že je třeba dávat pozor.“

VIDEO: Zázrak v Novém Jičíně: Chlapeček (1,5) vypadl z okna! Letěl 15 metrů, po dopadu vstal a odešel.