Městečko podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) poslouží pro krátkodobé, maximálně několikadenní ubytování lidí, než se pro ně podaří najít dlouhodobé zázemí, anebo než se ověří, zda nemají maďarské občanství, což se týká některých Romů.

Počítáme s kapacitou 60 osob. Takovou kapacitu v posledních 14 dnech ani nepotřebujeme, spíš jsou to čísla výrazně nižší," uvedl Grolich. První uprchlíci tady najdou ubytování v pátek. V areálu budou sprchy, jídelna s pravidelnou stravou i program pro děti, který zajistí organizace IQ Roma Servis.

„Budeme se soustředit na základní poradenství, základní sociální práci s dospělými, budeme vytvářet volnočasové programy pro děti, aby to přechodné období pro ně bylo trochu důstojné a vytvořili jsme pro ně zázemí," řekl ředitel IQ Roma Servis Petr Máčal.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Jan Grolich o stavbě provizorního městečka pro uprchlíky Zdeněk Matyáš

Praha už postavila stanové městečko v Troji, druhé vzniká v Malešicích, a to hlavně kvůli velkému počtu romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří zůstávají na pražském hlavním železničním nádraží. Také v Brně je početná skupina Romů, kteří přespávají kolem nádraží.

Podle Grolicha ale městečko není určené ani pro ně, ani pro dlouhodobý pobyt dalších uprchlíků, kteří odmítají jiné ubytování, případně do Česka přijíždějí jen nakrátko kvůli uplatnění nároku na dávku. 

Po ubytování uprchlíků dohlédne na veřejný pořádek policie, městečko však nebude v žádném střeženém nebo uzavřeném režimu. Obyvatelé budou moci kdykoliv ven. Dopravu lidí do města, třeba za vyřizováním administrativy, zajistí hasiči. Nejbližší obce, a tedy i obchody či služby, jsou asi dva kilometry daleko - Ostrovačice a Brno-Žebětín.

Areál bude nejspíš ohrazený plotem, ale prý kvůli klidu lidí uvnitř. „Mají právo na své soukromí," konstatoval jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Fotogalerie
11 fotografií