„Tyto vodojemy vznikly jen v Anglii a v Brně. Mají úžasnou architekturu připomínající katedrály. Nikdo o nich ale dlouho nevěděl. Více než sto let do nich vstoupit nešlo,“ vysvětlil největší znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

132 milionů za zpřístupnění

Radnice se je rozhodla zpřístupnit veřejnosti. Vybuduje do nich bezbariérový vstup, zbourá historickou, ale příliš narušenou budovu hlídače vodojemů a následně postaví jeho repliku.

Video
Video se připravuje ...

Brno zpřístupní unikátní historické vodojemy. Hynek Zdeněk

Město za to zaplatí 132 milionů korun. „Věřím, že se to vyplatí. Zájem veřejnosti, ale i filmařů z Hollywodu je už nyní opravdu hodně velký,“ řekl náměstek primátorky Jiří Oliva.


Brněnské vodojemy vznikly v letech 1874, 1894 a 1916. Nejstarší objekty jsou cihlové. Poslední je z betonu a jako jediný má dvě komory. Každý z vodojemů zaujímá plochu více než tisíc m2.

Dno vodojemů asi osm metrů pod současnou úrovní trávy. Strop mají ve výšce přibližně 6,5 metru. Mezi stropem a trávou je tak asi 1,5 metru skály. Jiné využití, než turistické a filmařské se nepředpokládá. Radnice předpokládá jejich zpřístupnění na podzim.

Fotogalerie
23 fotografií