„Od Michalovců a Košic jsou obchody poloprázdné, na pumpách nenajdete žádné jídlo, prostě vymeteno. K tomu fronty na benzin,“ popsal trudnou realitu s blížící se slovensko-ukrajinskou hranicí.

Právě tam si nepadl ve čtyři hodiny nad ránem do oka se slovenským policistou. Ten jim zastoupil cestu a přikázal, aby stovky kilogramů zásob odnosili v rukách do dva kilometry vzdáleného tábora! „Řekl jsem mu něco ostřejšího a odfrčel na ukrajinské území. Jen se díval za námi,“ vyřešil Kováč situaci po svém.

Ponurý obraz

Tvrdí, že před několika dny slovenská policie necitlivě vrátila zpět jinou posádku z Brna s humanitární pomocí. „Chápete to? Oni nakoupí věci pro potřebné, jedou stovky kilometrů a pak vám řeknou: Nezájem, otočte to!“ durdí se Kováč.

Obraz, který se mu v záchytném táboře naskytl, označil za ponurý. „Tisíce lidí na jednom místě, přeplněné stany, všude zavazadla, tisíce odstavených aut. A plačící děcka při teplotě pod nulou sedí na chodníku. Musím ale říct, že Červený kříž tam odvádí neskutečnou práci. Před nimi smekám,“ shrnul Kováč.

Video
Video se připravuje ...

Kuchař Petr Erin Kováč zavezl potraviny na Ukrajinu Zdeněk Matyáš

Pomohl dvěma ženám a dítěti

Po vyložení nákladu se posádka z Brna rozhodla odvézt do Česka dvě ženy, z toho maminku s desetiletou dcerou Táničkou. „Vzali jsme je do Brna na vlak, měly už zajištěné ubytování na Kladně. Obávaly se, jestli nebude kupé ve vlaku našlapané. Jak nám prozradily, když jely vlakem z východu Ukrajiny na západ, prý se v každém kupé tísnilo až třicet lidí,“ vysvětlil kuchař.

Celkem 1200 najetých kilometrů, stovky litrů spotřebované nafty, únava z náročné cesty. I tak už v pondělí Kováč opět vládl v kuchyni podniku v centru Brna. „Mám spoustu známých na Ukrajině, ale i v Rusku. Nechci, aby teď všechny házeli do jednoho pytle a trestali za válku ruský boršč nebo zmrzlinu. Raději konkrétně pomáhejme, než pokřikujme na ulicích,“ míní tváří v tvář válečné vřavě brněnský kuchař.

11:15
27. 4. 2024

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online

Fotogalerie
77 fotografií