„Jeli jsme přes Maďarsko. První noc jsme nocovali v kostele. Pak nás ubytovali místní, které jsme nijak neznali. Chtěli jsme na Slovensko, nebo do České republiky. V obou zemích jsme už několikrát pracovali,“ vysvětlila Oksana (35).

Postarají se o sebe

Ve skupině jsou dospělí i děti. Nejmladší Amelii jsou pouhé dva roky. „Chceme si tady najít práci, co nejrychleji. Nejsme zvyklí na to, aby se o nás někdo staral. Nastoupit můžeme okamžitě,“ hlásí připravenost dospělí uprchlíci před válkou.

Uprchlíci vřele děkují Kyjovu za poskytnutou pomoc. Setkali se však bohužel i s vypočítavostí. „Dostali jsme kontakt na jeden penzion, který nabídl, že nyní ubytuje Ukrajince zdarma. Když jsme tam volali, řekl nám majitel, že ať klidně přijedeme, když zaplatíme 60 euro (cca 1500 korun – pozn. red.) za noc. To si nemůžeme dovolit,“ vysvětlila Oksana.

Všichni dospělí uprchlíci z Ukrajiny, kteří přijeli do Kyjova, mluví plynule slovensky, dobře rozumí i česky. Pro případné zaměstnavatele tak odpadá problém jazykové bariéry. Případní zaměstnavatelé dostanou na Ukrajince kontakt přes kyjovskou radnici.



VIDEO: O víkendu odjela z tornádem postižených Mikulčic a Hodonína pomoc na Ukrajinu.

Video
Video se připravuje ...

Michal Zathurecký (43) z Mikulčic začíná nakládat první věci pro lidi postižené válkou na Ukrajině. Hynek Zdeněk


Fotogalerie
57 fotografií