Poprvé se Olympijský festival v Brně uskutečnil v roce 2018 během her v Pchjongčchangu a přišlo na něj téměř 160 tisíc návštěvníků. Při hrách v Tokiu vyrostlo sportoviště u koupaliště Riviéra a letos se na 17 dní promění v zimní středisko areál Nové Zbrojovky.

„V létě tvořily 60 procent návštěvníků rodiny,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

První den zdarma

Brána Olympijského festivalu v areálu Nové Zbrojovky v Židenicích se otevřela právě v pátek 4. února. Na tento den připadají pololetní prázdniny a návštěvníci budou mít vstup zdarma. Následující dny bude vstupné 50 korun, platí jen návštěvníci od 12 do 65 let.

„Je to skvělá příležitost pro děti, jejich rodiče i ostatní, aby si vyzkoušeli nejrůznější sporty,“ myslí si jihomoravský hejtman Jan Grolich. 

V areálu vyrostlo několik sportovišť. Děti i dospělí si vyzkouší například střelbu na terč z laserové malorážky, běžkování, skoky na lyžích, opičí dráhu nebo curling (česky metanou). „Kromě sportovišť už podruhé připravujeme i Olympijskou zónu Eda, ve které se děti dozví víc o hodnotách, jako je fair play, či o respektu k soupeři,“ vysvětluje projektová manažerka festivalu Naďa Černá.

Slavní sportovci

Na festival přijde řada známých osobností, zahájí jej krasobruslař Tomáš Verner a tenistka Lucie Šafářová. Narozeniny zde oslaví hokejista Jaromír Jágr i lezec Adam Ondra.

Brno na pořádání akce přispělo 10 miliony korun a financuje také provoz kluziště. „Věřím, že možnost vyzkoušet si různé sporty na jednom místě pomůže přivést děti ke sportu,“ říká primátorka Brna Markéta Vaňková.

VIDEO: Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení iSport TV

Fotogalerie
21 fotografií