Vážná dopravní nehoda, u které budou umírat lidé a záchranáři nikde. Tato děsivá varianta může brzy nastat! Záchranáři jsou totiž doslova před kolapsem. Tak vysoký počet výjezdů, jak nyní, nepamatují nikdy ve své historii. Třetinu z nich tvoří pomoc lidem s covid-19.

Padl rekord

„Dosavadní rekord jsme měli 350 výjezdů za den, v pondělí jich bylo 383. Záchranáři, operátoři, lékaři, všichni jsou pod obrovským pracovním a psychickým tlakem. Při takovémto vytížení už nemáme rezervy a jsme na stropu našich kapacit,“ přiznává mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Záchranáři nasadili do terénu již všechny své vozy, včetně šesti rezervních. Týmy slouží dlouhé směny a čas na regeneraci se u nich zkracuje na extrémní minimum. Mnozí lidé přitom volají záchranáře kvůli drobnostem, jiní poté, co si sami přivodí problémy požitím alkoholu či užitím drog.

S tím stoupá i agresivita některých lidí. „Umísťování pacientů do přeplněných nemocnic je i přes snahu zdravotnických zařízení stále náročnější. Zvažte prosím, zda opravdu potřebujete naši pomoc. Jakýmkoliv nadužitím systému zabíráte místo někomu, kdo bude pomoc opravdu potřebovat. Buďte prosím ohleduplní a pomozte nám. Nikdo z nás nechce být v situaci, kdy budou muset zbytečně umírat lidé,“ vyzvala obyvatele mluvčí záchranky.

VIDEO: Nejen mnohdy zbytečné telefonáty, ale i bezohlednost některých řidičů brzdí hasiče a záchranáře, když spěchají k nehodám.