Věřící z brněnské pravoslavné obce dlouhodobě podporují kněze Jozefa Fejsaka. Ten byl loni odvolán z funkce duchovního správce a ustanoven jen pomocným duchovním a na webu církve se objevila zpráva, že »otec Jozef potřebuje pomoc a že chrám i farnost jsou v ohrožení«. S tím ale věřící nesouhlasí a slovo boží si přišli vyslechnout z jeho úst.

Jenže tomu se rozhodl zabránit vikární biskup olomoucko-brněnské eparchie Izaiáš, vlastním jménem Igor Slaninka, který se jmenoval novým duchovním správcem obce. Jeho ale pravoslavní věřící z Brna neuznávají. Stejně vyhrocená situace byla před svatostánkem už koncem srpna.

Vedení eparchie na svém webu hodnotí dění v Brně jako neposlušnost a vzpouru. „Zřejmě už je nejvyšší čas uchýlit se k takovému řešení, od něhož můžeme očekávat, že v konečném důsledku povede k obnově farnosti a k duchovnímu prospěchu a záchraně brněnských pravoslavných věřících,“ objevilo se v týdnu na webu eparchie. Dvoučlenná ostraha potvrdila, že ji najalo vedení eparchie a bude střežit chrám dlouhodobě.

Po mši zase zamkli

Před kostelem se shromáždilo několik desítek věřících, kteří nakonec řetěz přestřihli. Krátká strkanice s ostrahou skončila smírně. Zatímco věřící vstoupili do kostela a účastnili se mše, dorazila na místo policie. Do vnitrocírkevního sporu ale nechtěla příliš zasahovat.

Nakonec se policisté s ostrahou a představiteli církevní obce dohodli, že chrám znovu zamknou. Na dveře se tak po skončení mše vrátil řetěz. Konec sporu je podle věřících k nedohledu. „Řešení není ani zamykat kostel před věřícími,“ reagoval Fejsak.

„Ještě nikdy jsme se zde nesetkali s podobným kněžským případem. Modlili jsme se a postili, aby zbloudilce sám Bůh poučil a přivedl na cestu nápravy,“ stojí na webu eparchie.

VIDEO: Katedrála sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově přišla o svůj obětní oltář.

Video
Video se připravuje ...

Katedrála sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově přišla o svůj obětní oltář Hynek Zdeněk

Fotogalerie
12 fotografií