Vláda ve čtvrtek schválila nová opatření proti šíření covidu-19, platí nouzový stav a omezení počtu účastníků veřejných akcí. „Konzultovali jsme to se starostou Tvarožné, což je náš partner, a shodli jsme se, že akci zrušíme. Byť bychom ji asi mohli pořádat, bude to takto jednodušší," uvedl za organizátory MIroslav Jandora.

Rekonstrukce bitvy u Tvarožné byla po loňské nedobrovolné pauze letos v plánu 4. prosince. Účast letos přislíbilo přibližně 1000 účastníků z 15 zemí světa, k dispozici měli mít 60 koní či 15 děl.

Plánovali Napoleonův Lví skok

Tématem rekonstrukce bitvy letos měl být nejslavnější Napoleonův manévr "lví skok" a rozhodující boj na Prateckých výšinách. Manévr  spočíval v útoku Napoleonových jednotek přímo na hlavní stan tehdejších rusko-rakouských sil.

K 216. výročí bitvy už v kraji začalo pásmo akcí, a to 20. listopadu průvodem císaře Napoleona Brnem, kdy Napoleon převzal klíče od města.

Kromě ukázky bitvy jsou zrušené ale i další části pásma, neuskuteční se například akce Tenkrát ve Slavkově, která byla v plánu 3. a 4. prosince. „Po rozhodnutí vlády, která logicky reaguje na zhoršující se situaci, nemáme na výběr. Jarmark i vojenský program pořádat nebudeme,“ uvedl starosta Slavkova u Brna Michal Boudný (ČSSD).

Pásmo zahrnovalo na 30 různých větších či menších počinů: pochodů, přehlídek, šarvátek, ohňů, pietních aktů i bohoslužeb. 

VIDEO: Rekonstrukce bitevního klání tří armád u Slavkova v roce 2017.