Populace divočáků ve střední Evropě dlouhodobě rostou a s tím i škody na plodinách a lesích, kde poškozují čerstvě vysazené sazenice stromů. Vědci z Mendelovy univerzity upozornili, že tyto škody mají významný ekonomický dopad, zhoršují totiž vyhlídky na úspěšnou obnovu lesních porostů například po kůrovcové kalamitě.

Divočáci sazenice vytahují nejčastěji během prvních čtyř týdnů po výsadbě. Přitom vůbec neřeší, o jaký druh dřeviny jde.

Zničí až 80 procent výsadby

„Poškození výsadby je rozšířeným jevem a v silně postižených lokalitách může dojít k poškození až 80 procent vysazených stromů," upozornil Jiří Kamler z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Divočáci zničí každý rok sazenice stromů za desítky milionů Mendelu

Divočák podle něj nerozlišuje mezi sazenicemi nebo dřevinami. Stromy jednoduše vytáhne bez jakýchkoli stop poškození kořenového systému. Dokládají to mimo jiné i videa, zachycující čtyřnohé ničitele v akci. Vědci přitom tápou, proč se tak vůbec děje.

Jednou z možností je prostá zvědavost kanců, kteří mají jinak dostatek potravin a patří mezi velice chytré a učenlivé tvory.

Na základě získaných údajů jsme odhadli, že škody způsobené divokými prasaty na sazenicích dřevin v roce 2019 v celé České republice dosáhly desítek milionů korun," podtrhl Kamler.

Speciální spreje pomohou, jsou ale drahé

Vědci se snaží najít také prostředky, které by divoká prasata odpuzovaly. Zkoušeli už přírodní přípravky na bázi paprik, pepře nebo hřebíčku, který byl poměrně nadějný, ale drahý.

Nyní je ve vývoji jiná levná a účinná látka, která má na divoká prasata repelentní účinky. „Zatím ji ale vzhledem k jednáním s případnými výrobci nemůžeme zveřejnit," dodal vědec.

Video
Video se připravuje ...

Štětinatí ničitelé v akci Mendelu

Obavy i snaha zamezit prasečím nájezdům se nyní týká i výsadby nových stromků po poslední kůrovcové kalamitě. Jen Mendelova univerzita v Brně jich loni ve svých lesích vysadila asi milion. Oproti ostatním vlastníkům lesů přitom byly její lesy postiženy jen minimálně, protože jejich druhová skladba je pestřejší.

Fotogalerie
7 fotografií