Nejlepší Rulandské víno na světě, v mezinárodním pojmenování Pinot, je výběrem z hroznů z viniční trati Weinperky. Kromě absolutního vítěze a velké zlaté medaile získal Znovín také zlatou medaili za polosuché víno Rulandské šedé 2019, pozdní sběr, z vinice Dívčí vrch ve Strachoticích.

„Získat titul šampiona a jednu z desíti udělených velkých zlatých medailí na prestižní soutěži vín světového formátu, která je velmi úzce zaměřená na jednu z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných odrůd na světě, to se skutečně podaří jen zcela výjimečně," uvedl sommelier Znovínu Martin Šmíd.

Další ocenění

Kromě znojemského vinařství získalo zlatou medaili i Zámecké vinařství Bzenec za Rulandské bílé 2019, Terroir Morava z trati Vracov – Klínky a stříbrnou medaili vinařství Mikrosvín Mikulov za Rulandské šedé 2019, Traditional Line z viniční trati Kotelná.

Soutěž Mondial des Pinots, která se koná pod hlavičkou Vinofed (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů) je jedinou soutěží na světě orientovanou pouze na vína vyrobená z odrůd Pinot, tedy Rulandské.

Letošního ročníku se zúčastnilo 1037 vín od 335 výrobců z 20 různých zemí. Porota udělila deset velkých zlatých a 154 zlatých medailí.

VIDEO: Pohled do vinice Vinaře roku 2020 Milana Sůkala z Nového Podvora. 

Video
Video se připravuje ...

Pohled do vinice Vinaře roku 2020 Milana Sůkala z Nového Podvora.  Hynek Zdeněk, blesk.cz