Lidé jednoduše dodají faktury za opravu náhrobku svým starostům, kteří je pak zahrnou do nákladů. Totéž platí i pro již opravené náhrobky. Pokud lidé mají fakturu, měli by ji dostat celou proplacenou.

Tornádo zasáhlo hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Peníze z programu nazvaného Živel se budou lidem vyplácet v druhé polovině září. Žádosti o obnovy hřbitovů a náhrobků zaslali na ministerstvo podle Dostálové sami starostové.

„Domluvili jsme se, že je potřeba se zaměřit i na náhrobní kameny fyzických osob. Lidé si místa na hřbitovech pronajímají od obce, je to tedy obecní majetek, a můžeme je proto zahrnout do dotačního programu, který vypíšeme příští čtvrtek,“ vysvětlila Dostálová.

Video
Video se připravuje ...

Ministryně Dostálová o finančních náhradách za hroby zničené tornádem Jiří Nováček

Obnova bydlení

Stát eviduje 761 žádostí na opravu nebo pořízení nového bydlení. Na obnovu obcí stát vyčlenil zatím 420 milionů korun. Státní fond podpory investic s lidmi z obcí zasažených tornádem do středy podepsal 97 smluv v objemu dotací 136,6 milionu korun na obnovu bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj, které program připravilo, minulý týden informovalo, že lidé podali 761 žádostí na opravu nebo pořízení nového bydlení.

Podnikatelé, kteří museli kvůli tornádu omezit nebo zastavit činnost, mohou čerpat z programu Pomoc po tornádu, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Z programu bylo zatím vyplaceno přes 60 žádostí z více než 110 evidovaných.

„V pondělí začne ministerstvo také přijímat žádosti do programu s názvem Nemovitosti, z něhož lze získat až 35 milionů na obnovu poškozených provozoven,“ uvedla ministryně Dostálová.

Fotogalerie
17 fotografií