Cestou ke hřbitovu totiž tornádo zničilo věž kostela, otřelo se o základní školu a hřiště a vtrhlo na hřbitov. „Je to skličující pohled. Devadesát procent náhrobků šlo k zemi,“ řekl Pelikán Blesk.cz při pohledu přes uzamčenou bránu.

Vstup je nyní obehnaný páskou, dovnitř nikdo nesmí. Přes vyvrácené náhrobky navíc leží polámané stromy. „Není to příjemný pohled. A pro mnohé obyvatele by mohl být frustrující,“ dodal.

Paní Marie (76) má na hřbitově pochovaného manžela. Živel jejich rodinný hrob neušetřil. „Doufám, že to půjde opravit. Hlavní ale teď je, aby našli střechu nad hlavou ti, co nemají kam jít,“ řekla důchodkyně.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Další z odvážlivců, který natočil tornádo ve chvíli, když se hnalo jeho ulicí. Domu, kde se skrýval, to odneslo střechu Michal Pelikán

V Hruškách s 1600 obyvateli bouře poškodila 150 domů. Nejméně 30 z nich půjde po verdiktu statika k zemi. „Hřbitov budeme pochopitelně také řešit, obec má pojistku. Lidem, kteří mají vzpomínku na své blízké poškozenou, pomůžeme,“ slíbila starostka Jana Filipičová.

Věnec a svíčky nepojistíte

Některé pojišťovny pojištění hrobů nabízejí, týká se vandalismu i živelné události. Pojištění hrobu jako majetku si však může sjednat pouze majitel hrobu, nikoliv provozovatel hřbitova (obec, město). Ten se může pojistit pouze pro případ živelných škod na hrobech, Pojištění se vztahuje na hrob samotný, jeho pevné součásti i hrobku. Nepojistitelné jsou svíčky, květiny, věnce a věci, které lze volně přinést a odnést.

Fotogalerie
13 fotografií