„Někomu podle všeho uteklo pár kusů z chovu. Zabydleli se u Kuřimky a přemnožili. Lidé je krmí. Co nesežerou, zůstane pro potkany, kteří se také množí,“ povzdechl si starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Radnice umístila kolem potoka cedule se zákazem krmení s hrozbou pokuty, málokdo je však respektuje. „Kluk byl u vytržení, když nutrie vylezla z vody a utíkala ke kočárku. Jsou úplně krotké,“ svěřila se Blesku jedna z místních maminek.

Nutrie patří podle Mezinárodního svazu ochrany přírody mezi 100 nejhorších invazivních druhů. V příznivých podmínkách se rozmnožují několikrát za rok, přičemž rodí 4-6 mláďat v jednom vrhu.

Zvažujeme odchyt, bohužel možnost odstřelu v zastavěné oblasti je nereálná. Poradíme se s veterináři, vodohospodáři a samozřejmě s myslivci,“ řekl starosta. Sázka na nekrmení hlodavců je podle něj zodpovědností každého obyvatele Kuřimi. 

Video
Video se připravuje ...

Přemnožené nutrie trápí jihomoravskou Kuřim Zdeněk Matyáš

Existuje řešení?

V první řadě je podle odborníků zásadní přestat přikrmovat. „Pokud se jedná o honební pozemky, tak je mohou eliminovat místní myslivci přímým lovem nebo odchytem ve smyslu zákona o myslivosti myslivecký hospodář a myslivecká stráž. To však naráží na konfliktní náhled veřejnosti, která regulaci těchto druhů bere s velkou nevolí. V případě invazních druhů savců chybí dostatečná ekologická výchova a osvěta," vyjádřil se Ondřej Mikulka z Mendelovy univerzity v Brně.

Trápí i jinde

Výtečná adaptace nutrií trápí i další města v Česku. V Českém Dubu povolili jejich odstřel, přemnožené kolonie řeší Pardubice i Chrudim. Také pražský magistrát apeloval na Pražany, aby hlodavce nekrmili. Nutrie si oblíbily zejména Střelecký ostrov. 

Fotogalerie
6 fotografií