„Trochu se nám tady hromadí orli, takovou situaci nepamatujeme. Po nedávném přijetí samice orla královského, která přišla o křídlo, tady máme další dva přírůstky,“ usmívá se vedoucí zařízení Jaroslav Sedláček.

Zhruba dvouměsíční orlí kluci si po pádu poranili křídla. „Jeden utrpěl zlomeninu levé i pravé loketní kosti. Druhý vyvázl s poškozeným loketním kloubem,“ upozornil Sedláček.

Naděje na jejich vyléčení je značná, coby mláďata ve vývinu by rehabilitace mohla trvat krátce. Noví obyvatelé záchranné stanice se ve své voliéře choulí k sobě a před každou návštěvou dávají najevo svou ostražitost.

„Až budou stoprocentně fit, budeme je učit návyky tak, aby se bez problémů vrátili do svého přirozeného prostředí,“ dodal Sedláček.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth Zdeněk Matyáš

Kriticky ohrožený orel

Orel mořský přitom patří ke kriticky ohroženým dravcům. V okolí Pálavy žije podle ornitologů přibližně deset párů, další byli pozorování na Soutoku.

V nedaleké voliéře zvědavě pozoruje dění ve svém okolí roční samice orla královského Elisabeth, která začátkem dubna zavadila o dráty vysokého napětí a veterinářům se její pravé křídlo už nepodařilo zachránit. „Zvyká si, je v pohodě. Časem bychom jí chtěli opatřit partnera,“ prozradil Sedláček.

Chcete podpořit záchrannou stanici pro dravé ptáky v Rajhradě? Více informací najdete ZDE

Fotogalerie
10 fotografií