„Provedeným šetřením se nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jenž  umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Policisté tak případ vedený jako podezření ze spáchání zločinu týrání zvířat odložili. „Nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ dodala Ladmanová.

Smrt na pastvině

Uhynulí dravci leželi na pastvině, kam kdosi na hromadu hnoje vyváží zbytky z jatek. „Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem,“ uvedl k otřesnému případu zvířecí záchranář Karel Makoň.

Orly čekala po hostině trýznivá smrt. „Uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou. Obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech,“ popsal Makoň.

Zakázaný jed

Přítomnost jedu potvrdil toxikologický rozbor vzorků odebraných při pitvě dravců. Ochránci se s takto otrávenými dravci v minulosti již několikrát setkali, případ čtveřice orlů z Klatovska je ale jedním z dosud nejdrastičtějších.

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, po jeho požití ochrne zvířatům dýchací svalstvo a udusí se. V EU je od roku 2008 zakázaný, i tak se jím každoročně u nás otráví množství divokých zvířat, ale i psů a koček. Ke smrtelné dávce stačí nepatrné množství.

VIDEO: Poštolka ochotně pózovala před dálniční kamerou.

Video
Video se připravuje ...

Poštolka pózovala před dálniční kamerou. Ptačí selfie baví dispečery. Highways England

Fotogalerie
30 fotografií