„Při této metodě jsou pacientovi z krve odebrány bílé krvinky, které jsou odeslány do výrobního závodu farmaceutické společnosti v USA. Tam je do nich vložena speciální genetická informace, díky které se naučí rozpoznávat a ničit určené nádorové buňky,“ vysvětlil Jiří Mayer, přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Celý proces trval čtyři týdny, už za několik dnů po aplikaci „přeprogramovaných“ krvinek-zabijáků se Petrovi ulevilo, zmizely každodenní teploty, kašel a potíže s dýcháním.

Obrat o 100 procent

„Stěží jsem vylezl schody, kolabovaly mi plíce. Když jsem ty nové buňky dostal, věřil jsem, že to vyjde. Jsem teď vlastně biologický materiál. Na maraton to ještě není, ale cítím se výborně. Nevím, komu poděkovat dřív,“ svěřil se Petr Ryzí, otec tří dětí, při čtvrteční kontrole 15 měsíců po zákroku. V Česku od prosince 2019 podstoupilo tuto terapii 14 pacientů.

Video
Video se připravuje ...

Hajný Petr (50) díky buněčné terapii porazil rakovinu mízních uzlin 

Naděje za 10 milionů

Buněčná terapie přeprogramovaných bílých krvinek přijde v případě jednoho pacienta na 10 milionů korun. Je výsledkem spolupráce Interní hematologické a onkologické kliniky, Separačního střediska a Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno.

Nyní se rýsuje zkrácení procesu odebrání, obohacení a návratu krvinek do těla nemocného až o 14 dnů. Ve výstavbě je totiž speciální zařízení v Nizozemí.

Fotogalerie
5 fotografií