„Jedná se o velmi náročný proces, při kterém musíme s žabími kosmonauty zacházet extrémně opatrně. Je nezbytné, aby přežili start rakety, pobyt ve vesmíru i návrat zpět na Zem,“ vysvětlil ředitel firmy Petr Kapoun. Právě zařízení z Brna bude všechny životní funkce nezvyklých kosmonautů monitorovat.

Budou recyklovat i moč

Experiment se žábami je důležitý pro zkoumání vývoje protilátek. Přístroje z Brna poslouží na raketě i k výzkumu recyklace lidské moči a oxidu uhličitého. „Cílem je vytvořit systém, kdy rostliny budou využívat odpadní produkty a vytvářet z nich zdroj potravy a kyslíku,“ vysvětlil Kapoun.

Jiný hardware z Brna odstartoval do vesmíru už 3. září 2020 v evropské kosmické raketě Vega. Let rakety společnosti SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk je naplánován za tři roky.

Stavba přístrojů znamená pro Brňany výzvu. „Zvykli jsme si už na konstrukci raket nebo sond. Toto zařízení je velmi drobné a některé součástky vyžadují práci i pod mikroskopem,“ vysvětlil ředitel firmy, která byla založena v roce 2014. Věnuje se vývoji a výrobě komponent, testování a montáži konstrukcí pro vesmírný průmysl.

VIDEO: Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety.

Video
Video se připravuje ...

Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety Reuters

Fotogalerie
13 fotografií