Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muskova vesmírná „taxislužba“: Loď Crew Dragon dorazila ke stanici ISS, astronauti jásali

Autor: mav, ČTK - 
17. listopadu 2020
14:23

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v úterý ráno dorazili čtyři astronauti na palubě vesmírné lodi Resilience (Houževnatost) typu Crew Dragon. Po květnovém zkušebním letu jde o vůbec první plnohodnotnou misi vesmírného plavidla soukromé firmy - tedy SpaceX miliardáře Elona Muska. Nová posádka by měla na ISS zůstat do dubna, v rámci půlroční Expedice 64.

Americká agentura NASA věří, že nynější let zahajuje novou éru pravidelného spojení s orbitálním komplexem. Celý let, který trval zhruba 27 hodin, byl řízen automaticky. V případě potřeby ovšem posádka mohla zasáhnout.

Resilience se ke stanici připojila v pět ráno českého času, další dvě hodiny trvalo, než se vyrovnaly tlaky v přechodovém systému a astronauti mohli přestoupit do amerického modulu Harmony, jedné z hlavních částí ISS.

Na palubě přivítala čtyři kolegy Američanka Kate Rubinsová s ruskými kosmonauty Sergejem Ryžikovem a Sergejem Kuděm-Svěrčkovem, kteří na ISS v polovině října přiletěli Sojuzem.

Novou čtveřici obyvatel mezinárodní stanice tvoří astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči. Na jaře by je měli nahradit další čtyři astronauti (dva z NASA, jeden z JAXA a Francouz z Evropské vesmírné agentury ESA), a to druhým letem Muskovy lodi Endeavour. Podobně jako raketoplány Space Shuttle, ba z ještě větší části, jsou totiž rakety Falcon i lodě Dragon, jak s posádkou, tak nákladní, na více použití.

Glover je první černoch, který se účastní dlouhodobé mise na orbitální stanici. Noguči je zase první po 40 letech, kdo letěl ve třech různých typech vesmírných lodí: Sojuzem, raketoplánem a nyní dragonem.

Nynější mise byla již druhou v režii společnosti SpaceX. Její první Crew Dragon jménem Endeavour odstartoval z mysu Canaveral na konci letošního května. Na palubě tehdy byli astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Oproti dřívějším plánům se na stanici zdrželi do srpna, vypomohli s prací personálně oslabené Expedici 63.

Po skončení programu raketoplánů Space Shuttle museli Američané využívat služeb ruských lodí a do vesmíru létat z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Podle agentury AP zaplatila NASA za místo pro Rubinsovou 90 milionů dolarů (přes dvě miliardy Kč). Let Endeavour byl prvním americkým startem kosmické lodi s posádkou po devíti letech.

Vedle SpaceX má astronauty NASA i partnerských zemí vozit ještě Boeing, její loď Starliner je však ve vývoji ještě víc pozadu než Crew Dragon. Loni v prosinci se nezdařil bezpilotní orbitální test a Starliner vůbec k ISS nedoletěl; softwarové potíže opakování testu odsunuly až na první čtvrtletí 2021.

U SpaceX i Boeingu má NASA předplaceno šest letů; první firmě platí za jednoho astronauta cca 55 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč), druhé 90 milionů (2 mld.). V tom jsou ovšem zahrnuty náklady na vývoj, další lety budou výrazně levnější.

SpaceX zatím vedle misí pro NASA plánuje i soukromé lety pro platící turisty; možná už za rok by mohla startovat trojice výletníků pod dohledem kosmického veterána s „vesmírnou cestovkou“ Axiom Space.

Ve stejný den jako Resilience startovala i evropská raketa Vega. Z kosmodromu ve Francouzské Guyaně měla vynést dvě družice, ale po osmi minutách letu se odchýlila z kurzu a operátoři s ní ztratili spojení.

Pepicek1953 ( 18. listopadu 2020 06:03 )

zajímavé je to že jak mluví Donald Trump o tom že jsou nejbohatší stát ale přitom museli používat Ivany aby se do vesmíru koukli tak i teď najednou musí používat služby amerického soukromníka a to už kačer Donald ani nehlesne

Zobrazit celou diskusi