„Je to teprve pár dnů, co se u obory objevilo několik přelezů, kudy do ní mohou návštěvníci. I nadále ale mají problém maminky s kočárky či vozíčkáři. Ti se přes ně nedostanou,“ uvedl Pavel Dekař z hnutí Duha Bílé Karpaty.

„Aktuální stav je třeba považovat za nezákonný. Vlastník obory musí zajistit právo volného průchodu i pro osoby fyzicky hendikepované,“ zdůraznil ředitel výkonu státní správy ministerstva životního prostředí František Ondráš.

Novotný přiznává, že mu maminky s kočárky dělají těžkou hlavu. „Rozhodně mi nevadí a rád je uvítám. Jen musím najít řešení, aby se oni do obory dostaly a nevjížděli nám sem lidé na motorkách a pytláci,“ dušuje se Novotný.

Video
Video se připravuje ...

Do Radějovské obory se dá nyní vstoupit přes přelezy Hynek Zdeněk, blesk.cz

Turistý prý vítá

Z toho důvodu nechal vyrobit turnikety. „Jednalo se ale o nekvalitní produkt, kočárek do něj vjel do třetiny a zasekl se. Musíme to vymyslet jinak. Turisty jinak vítáme, vyrobili jsme pro ně množství laviček s výhledem na přírodu,“ vysvětlil Novotný.

Leoš Novotný, mimojiné i bývalý majitel firmy Hamé, je podle magazínu Forbes 52. nejbohatším obyvatelem České republiky. Jeho majetek odhadl na 4,5 miliardy korun. Nyní společně podniká v dopravní společnosti Leo Express. Vlastní Radějovskou oboru o rozloze 1600 hektarů.

Jedna z největších

Radějovská obora patří mezi jednu z největších obor v ČR. Vznikla v roce 1989. V současné době je v ní povoleno chovat 250 kusů zvěře. Majitel obory tvrdí, že číslo rozhodně nepřekračuje. V oboře nechal vybudovat 120 mokřadů. Na polovinu z nich získal dotace. Polovinu zaplatil ze svého.

Fotogalerie
14 fotografií