V pražské Stromovce vysazeno 203 druhů a odrůd listnatých a 44 druhů a odrůd jehličnatých dřevin, což z ní dělá jeden z druhově nejpestřejších parků v celé České republice. V minulých letech park prošel nákladnou revitalizací, která stále pokračuje. A kromě relaxace a sportovního vyžití se zde Pražané teď také mohou něco přiučit.

Cedulky se jmény

V rámci projektu Stromy, které chcete znát, nainstaloval magistrát k jednotlivým stromům do Stromovky přes 130 cedulek, z kterých se zájemci dozví název unikátní dřeviny. V Čítárně na dně bývalého rybníka si zájemci mohou vyzvednout leták s mapkou, na které je i QR kód, pomocí kterého se návštěvník dostane na webové stránky. Na nich pak už nalezne podrobný popis jednotlivých druhů, časem přibudou i fotografie charakteristických znaků a další zajímavostí.

„Stromovka je jedinečná zcela unikátní sbírkou dřevin, a to již od počátku 19. století. Nyní se návštěvníkům nabízí možnost se o stromech něco dozvědět. Na své si přijde i odborná veřejnost, protože řada stromů je vskutku velmi unikátních,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček, v jehož gesci je oblast životního prostředí.

Nejstarší dub

V parku lze najít až 18 různých druhů dubu včetně jednoho celorepublikového unikát. Roste tu nejstarší dub bílý na celém území České republiky. Z dokumentů, které se dochovaly, je zřejmé, že jeho prvovýsadba proběhla právě v královské oboře Stromovka! Historie parku vůbec sahá pěkně daleko do historie. Už mezi lety 1835 až 1844 bylo ve Stromovce pěstováno 123 listnatých a 6 jehličnatých druhů dřevin, což bylo do té doby na zemí Česka něco nevídaného.

Různé druhy

Je tedy patrné, že ve Stromovce se unikátní stromy shromažďovaly už od 19. století. Její druhové diverzitě také jistě pomohlo, že se nikdy nejednalo o klasické arboretum. Tedy sbírku dřevin, která je řízena jen podle záměru daného sběratele. Místní dřeviny naopak dotvářejí kompozici celého parku.

I když se v průběhu let druhy stromů měnily, současná koncepce má za cíl tuto jedinečnou sbírku zachovat a co nejvíce ji rozšířit pro další generace. Průběžně jsou tedy dosazovány dřeviny, které jsou zapsané v historických materiálech a které časem vymizely, ale i úplně nové druhy, které tak druhovou rozmanitost ještě rozšíří.

Fotogalerie
33 fotografií