Podle původního plánu mělo být nové piknikové místo s grilem hotové už v květnu. Pandemie koronaviru ale realizaci zdržela. „Sice je to venku, ale v tu dobu nebyli ani žádní volní dělníci, kteří by na realizaci mohli pracovat, proto se to celé posunulo. Na druhou stranu to má výhodu, že tu stihla vyrůst znovu zasazená tráva,“ vysvětlila Blesku autorka návrhu Martina Forejtová.

Štěrkový trávník, který se jentak nevyšlape

Právě podloží jak grilu, tak jeho okolí bylo speciálně upraveno tak, aby odolalo zvýšené zátěži. „Zemina v okolí grilu se kompletně strhávala. Dělalo se to pomocí speciální technologie air spade, pomocí které se vyfoukává zemina z kořenových prostor, což zaručí, že kořeny zůstanou nepoškozené. Zemina se po úpravě vrátila na místo a vytvořili jsme zde speciální štěrkový trávník, který dobře snáší sešlap a nebudou tu vznikat vyšlapaná místa s bahnem,“ popsala realizaci architekta Forejtová.

Video
Video se připravuje ...

Ve Stromovce, v oblasti Za drahou vzniklo nové piknikové místo s grilem. Veronika Foltová

Po úpravě povrchu byly vytvořeny betonové podesty, na kterých je gril a posezení. „Já těm podestám říkám trsátka, protože mají organický tvar, aby dobře zapadly do okolní přírody. Navíc jsme do betonu obtiskovali listy a větvičky z okolních stromů, takže si myslím, že sem zapadnou dokonale,“ usmívá se Martina Forejtová.

Betonový gril a dubové sezení

Součástí nového piknikového místa je samozřejmě nový betonový gril ve tvaru dlouhého hranolu, který byl vyroben speciálně pro tento projekt. Myslelo se zároveň na to, aby byl bytelný a odolný proti vandalismu. Nechybí ani posezení, které je vyrobeno z kvalitního masivního dubu a opatřeno vtipným nápisem „ukradeno ve Stromovce“. O odvoz popelu se pak budou starat Lesy. hl. města Prahy.

Podle architekty bylo cílem vytvořit bytelné piknikové místo, kde nebude prach ani bahno a bude tu k dispozici pevný gril. „Lidé si pak přinesou jen jídlo, uhlí a zápalky a mohou grilovat. V návštěvním řádu je také prosba, aby grilovali na hliníkových podtáccích, čímž by se mělo zamezit znečištění grilu. Ale kartáček na čištění je tu k dispozici, stejně tak jako lopatka a pohrabáč,“ uzavřela Forejtová

Video
Video se připravuje ...

Ve Stromovce, v oblasti Za drahou vzniklo nové piknikové místo s grilem. Veronika Foltová

Trochu stranou...

Pro realizaci nového griliště bylo vybráno místo mezi železniční dráhou a Vltavou, je trochu odstrčené od centrálních aktivit v Parku, ale na druhou stranu je možné nedaleko žiliště zaparkovat. Pokud se tento pilotní projekt osvědčí, bude dobře fungovat a nebude často poničen vandaly, měl by vzniknout relativně nedaleko další podobný spot, který by měl být rozšířen ještě o dřevěnou podestu na ležení. Do budoucna se pak ve Stromovce počítá až se 4 podobnými místy.  

Fotogalerie
11 fotografií