Budova vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Původní zahradní restaurace tam byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna. Po druhé světové válce zůstala budova bez využití, dvakrát vyhořela a v roce 2002 ji poškodily povodně. O rekonstrukci se mluvilo od 90. let, město ji opakovaně odkládalo.

Praha předala budovu k rekonstrukci vybranému dodavateli před prázdninami v roce 2017 a dělníci a restaurátoři zahájili kompletní opravu vnitřních i vnějších prostor. Rekonstrukce vyjde na 123 milionů korun. Původní plány počítaly i se zasklením atria, což se nakonec dělat nebude. Magistrát upravuje také okolí restaurace.

„Oválný květinový záhon před průčelím Šlechtovy restaurace je navržen dle historické podoby záhonu z období první republiky. Jedná se o záhon kobercového typu s výsadbou letniček do podoby ornamentu vycházejícího z historické předlohy. Květinové záhony západně od bývalého alpina jsou navrženy dle soudobých trendů. Jedná se o smíšené výsadby letniček,” uvedl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Do květinových záhonů bylo vysázeno 13 506 letniček a 30 růží na kmínku. Letos na podzim letničky nahradí 8 664 cibulovin a 11 633 dvouletek. Celkové náklady budou 25,1 milionu korun.
Fotogalerie
6 fotografií