V jedenáctičlenné radě budou mít čtyři zástupce ODS se Svobodnými, tři Piráti a po dvou KDU-ČSL a také Starostové pro jižní Moravu. Kromě čtyřlístku lídrů budou radními Jan Zámečník (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN).

Jan Grolich tak vystřídá v křesle hejtmana Bohumila Šimka (ANO), který vedl kraj čtyři uplynulé roky. Přestože ANO na jihu Moravy ve volbách vyhrála, koalice jiných stran hnutí vyšachovala.

Lukla a Maleček budou radními i starosty

Lidovci budou mít na starosti ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS dopravu, zdravotnictví, školství a investice, Piráti životní prostředí, participaci, otevřenost, sociální oblast a vědu a výzkum a Starostové kulturu, cestovní ruch a územní plánování.

Radní Lukl a Maleček budou pracovat jako neuvolnění – Lukl bude dále starostou Kyjova a zváží, zda si ponechá funkci předsedy Svazu měst a obcí. Maleček zůstane starostou části krajského města Brno-sever.

Neuvolněným náměstkem bude i Nantl, který si ponechá řízení výzkumného centra CEITEC v Brně.

Koalice odmontuje turnikety na kraji

Ve volebním období se chce koalice zaměřit na životní prostředí, reformu sociálních služeb, dopravu a zdravotnictví, které podle Grolicha zažije revoluci. Už minulá koalice mluvila o možném vzniku jedné zastřešující organizace pro devět krajských nemocnic. Koalice chce také odstranit turnikety, kterými se musí procházet při vstupu na krajský úřad.

VIDEO: Vyšachovali ANO. V Jihomoravském kraji upekli koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN.

Video
Video se připravuje ...

Vyšachovali ANO. V Jihomoravském kraji upekli koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Blesk - Jiří Nováček

Fotogalerie
7 fotografií