„U toho divadla je to čím dál horší. Když tam zrovna není koupání, nebo se neumývá maso, tak tam zase musí někdo nadělat takovýhle bordel. Je fakt vidět, že si lidé neumí vážit opravdu ničeho. Je takový problém po sobě uklízet?" všiml si nepořádku u Janáčkova divadla Vojtěch Krška.


„S úklidem u Janáčkova divadla máme obrovské problémy.
Jsme přitom snad jediná úklidová firma v republice, která zavedla druhou směnu. Právě kvůli prostoru u zmíněného divadla. Jenže, v šest večer uklidíme a za hodinu je tam nepořádek opět,“ přiznal ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala.

VIDEO: Takto si počátkem června 2020 umývala dvojice lidí maso ve fontáně u Janáčkova divadla v Brně.
Video
Video se připravuje ...

Muž se ženou v Brně umývali syrové maso ve fontáně v centru Brna. Městská policie Brno

Strážníci v tomto prostoru výrazně zvýšili frekvenci svých pochůzek. Častěji tam projíždějí i motorizované hlídky. Narážejí ale na absurditu. Proti mládeži, která tam popíjí alkohol, nemůžou nijak zasáhnout.

Problémem je vyhláška

„Problém vznikl na konci jara poté, co se uvolnila opatření spojená s koronavirem. V tu dobu ještě nebyly otevřeny restaurace. Lidé začali trávit večery s alkoholem v parcích a na ulicích. Zvykli si na to a mnozí v tomto trendu pokračují,“ vysvětlil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Vstříc jim tehdy vyšla brněnská radnice, která umožnila pít alkohol v parcích od 6 do 22 hodin. Do vyhlášky navíc vložila problematickou větu: „Alkohol se nesmí požívat v prostoru před Janáčkovým divadlem, kde se nachází vodní prvky.“ Strážníci i pracovníci úklidových čet by nejraději ukončili tuto větu už za slovem „divadlo.“

Neuvěřitelný svinčík

Mladí se totiž vyhláškou řídí a fontánám se vyhýbají. V ostatních částech okolí Janáčkova divadla už ale pijí alkohol jak o život. Nechávají po sobě pořádný svinčík. „Můžeme tak sankcionovat jedině ty, kterým prokážeme znečistění prostoru. Za to jim můžeme uložit pokutu až deset tisíc korun,“ přiznal Ghanem.

Okolí Janáčkova divadla vandaly a podivně uvažující lidi přitahuje už od loňské rekonstrukce divadla. Důkazem může být rozbité kamenné obložení divadla. Strážníky překvapila i dvojice, která si přišla do kašny umýt několik kilo syrového masa. Podle zjištění Blesku se radnice chystá problémem u divadla brzy zabývat.

Fotogalerie
20 fotografií