Zásoby krve obnovují nemocnice jen s největším vypětím. „Situaci zvládáme jen díky tomu, že se k dárcům připojil tým zdravotních sester. Nicméně zásobování je i tak na hraně. Obdobná situace je přitom i v dalších nemocnicích, neboť se na nás obracejí s žádostí o pomoc,“ uvedl mluvčí FN Bohunice Pavel Žára.


Žárova slova potvrzuje i mluvčí FN u svaté Anny Dana Lipovská. „Krev od dárců nám aktuálně pokrývá 20 procent spotřeby, ostatní musíme nakupovat, což je čím dál těžší,“ vysvětlila mluvčí.

Spotřeba je velká

Na záchranu některých pacientů je přitom potřeba i více než sto dárců. „Po autonehodě jsme dvěma řidičům dali 83 transfuzních jednotek červených krvinek, 8 jednotek plazmy a 21 jednotek krevních destiček," uvedl mluvčí Žára a pokračoval:

„Dvouletá onkologicky nemocná holčička potřebovala 70 jednotek krevních destiček a 12 jednotek červených krvinek a popálený mladík potřeboval 105 transfuzních jednotek červených krvinek, 10 jednotek plazmy a pět jednotek krevních destiček.“

Sever Moravy také bez krve

Obdobná situace je například i na severu Moravy. „Hledáme nutně dárce krve. Oproti minulým létům nesmí krev darovat ten, kdo byl v posledním měsíci v zahraničí, kdo byl v kontaktu s covid-19, případně kdo měl v posledním měsíci klíště. Více informací lidé dostanou na bezplatné lince 800 800 127,“ uvedl mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Jiří Krušina.

Vyšší potřeba krve je dána i tím, že nemocnice dohánějí operace, které byly odložené na jaře i vyšší úrazovost lidí, kteří zůstávají doma a nevyjeli na zahraniční dovolenou.

Fotogalerie
17 fotografií