V koupelně se sušily kalhotky a na židli byla odložená podprsenka. Takto vypadaly fotky, kterých si všiml redaktor serveru Novinky.cz, jenž na případ upozornil.

Rozhodně nešlo o lákavou nabídku. „Naopak, ze všech koutů dýchá atmosféra zmaru a pocitu smutku nad tím, že po svém odchodu nebohá seniorka nestála nikomu ani za to, aby uklidil alespoň to spodní prádlo,“ uvedl server.

Za selhání postih

Případem se okamžitě začala zabývat generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu, kterou práce úředníků doslova nadzvedla ze židle. „Byt nabízený k prodeji by i podle vnitřních předpisů měl být řádně připraven, tedy rozhodně by se tam neměly vyskytovat například osobní věci,“ uvedla ředitelka.

Případ z brněnské Lesné je podle ní individuálním selháním příslušného pracoviště. „Toto pracoviště bylo vyzváno k okamžité nápravě a k zajištění, aby se situace neopakovala. Rovněž jsem nařídila personální postih všech zaměstnanců, kteří jsou za naprosto nepřijatelný postup odpovědní,“ zdůraznila Arajmu.

Jednopokojový byt o ploše 27 m² nyní na webu ÚZSVM vypadá zcela jinak. Je čistý a útulný. Úřad ho prodává za 2,1 milionu korun. Stařenka totiž neměla příbuzné, a tak byt propadl státu.