Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hroznýš, akcie i 200 ponožek: Česko je „superdědic“, lidé odkázali miliardový majetek

Autor: David Budai - 
16. února 2019
07:10

Miliarda z dědictví na přilepšenou, může si říct státní kasa. Za posledních pět let totiž Česko od zemřelých lidí získalo majetek za více než 1,1 miliardy korun. Nejčastěji šlo o takzvané odúmrti, tedy majetky po zemřelých lidech bez dědiců, ale stále častěji jde také o dědictví odmítnutá kvůli dluhům. Kromě různých nemovitostí, cenných papírů nebo milionů v hotovosti zdědil stát třeba i sklípkana nebo peněženku plnou věrnostních kartiček.

V prosinci loňského se státní rozpočet navýšil o 10 milionů korun. Zemřelá žena po sobě nezanechala žádné příbuzné, dědice a nesepsala závěť, takže veškerý její majetek připadl státu. Šlo o dům v Černošicích nedaleko Prahy v hodnotě 9 milionů korun a také milion korun v hotovosti.

Nejde zdaleka o výjimečný případ, milionové majetky po sobě zanechává stále více Čechů. O pár měsíců dříve státu připadly třeba vkladní knížky s více než 1,4 milionem korun, v roce 2017 zase stát zdědil obrazy a litografie v hodně 10,1 milionů korun.

Domy, auta, zvířata i zkažené jídlo

Mnohem častější jsou ale drobnější dědictví v řádech tisíců nebo desetitisíců korun. V součtu jde ale o ohromně částky, jen za rok 2018 stát takto získal majetek za 217 milionů korun. Šlo například o 155 cenných papírů za 11,7 milionů, 251 staveb za 122 milionů nebo 2608 pozemků za 74 milionů. „Celkem šlo o 1271 případů odúmrtí a jednalo se o 11 299 položek,“ upřesnil Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který má tyto záležitosti na starost.

Odúmrť vzniká v okamžiku smrti osoby, která reálně nemá žádné dědice. „Prostřednictvím odúmrtí se stávají státním majetkem jak nemovitosti, tak i věci movité, jako například auta, vybavení bytů, umělecké předměty nebo finanční majetek. Časté jsou případy příbytků, které jsou ve velmi špatném technickém i hygienickém stavu, a proto je jejich vybavení likvidováno,“ řekl Ležatka s tím, že často jde o potraviny, hromady časopisů a novin nebo staré oblečení.

Někdy stát dědí zvířata, v rámci jednoho dědictví třeba získal hned tři – hroznýše královského, sklípkana rodu Nhandu Chromatus a čtyřletého psa křížence Stafordširského teriéra.

Často jde také o naprosté zbytečnosti nebo nesmysly. Rukama úředníků prošlo 200 párů ponožek, peněženka s věrnostními kartičkami do obchodů, bedny slepých nábojů nebo přes 100 kilogramů nejrůznějšího koření. Pokud se věci nedají použít a nechtějí žádné úřady nebo instituce, nechají se zlikvidovat.

Odmítání předlužených dědictví

Dědictví státu připadá i ve chvíli, kdy ho příbuzní odmítnou, například kvůli dluhům. To se děje stále častěji, zvláště od roku 2014, kdy nový občanský zákoník zavedl, že dědic odpovídá za kompletní dluhy. Dříve přitom musel zaplatit jen dluhy do výše samotného dědictví. Lidé také mnohem více než dříve přerozdělují svůj majetek už za života, například formou darování. „V rámci dědického řízení je tak projednáváno stále méně hodnotného majetku,“ uvedl prezident Notářské komory Radim Neubauer.

„Stát z odúmrtí nemá jen příjmy, ale téměř vždy také výdaje. Krom dluhů do výše aktiv je nutné například zaplatit důstojný pohřeb, náklady za pobyt v nemocnici, bankovní poplatky, případné dluhy u telefonních operátorů,“ dodal Ležatka z majetkového úřadu.

Od roku 2014 získal stát v rámci dědictví majetek v celkové hodnotě 1,16 miliardy korun, celkem to bylo 68 164 věcí.

Co také stát zdědil:

  • Autorská práva na knihy, básně a scénáře
  • Peněženka s 19 kusy zákaznických a věrnostních karet
  • 1,4 milionů korun uložených ve vkladních knížkách
  • 750 tisíc korun uložených v bance
  • Vojenské odznaky, obrazy, staré knihy a kaligrafie
  • Byt 3+1 v Praze v hodnotě přes 7 milionů korun
  • Čínská váza a sakrální dekorace

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 16. února 2019 21:42 )

Také jsem vyklízel pozůstalost po matce. Tedy i po otci a babičce , protože matka nevyhodila nic .Kromě rozpadajícího se nábytku ,prastaré oděvy , otlučené nádobí a spousty kelímků od jogurtů , hořčic , vypálené hřbitovní kalíšky,časopisy a jiné poklady .Zkrátka odpad , marně jsem hledal něco užitečného , prostě nic .Takže úřední vyklízeči , vezměte si respirátory , rukavice .Ať nedostanete z toho alergickou reakci , jako já .Myslel jsem že bude po mně .

yarda ( 16. února 2019 09:46 )

Úředníkům co tohle musí řešit nezávidím. Pokud rozhodnou, že něco je neprodejná a bezcenná veteš a nechají ji ekologicky zlikvidovat, tak je může někdo obvinit, že tím státu způsobili škodu.

Zobrazit celou diskusi