„Akci jsme uspořádali, abychom projevili solidaritu menšinám, vyjádřili náš nesouhlas s rasismem. Pozvali jsme si proto několik mluvčích, hovořili o tom, jak se jim tady žije jako příslušníkům menšin," uvedla za pořadatele studentka Masarykovy univerzity Alice Minářová.

Na místě zaznělo několik projevů v češtině a angličtině, k vidění byly transparenty s nápisy jako Ahoj, nebuď rasista, dík, nebo Colour is not a crime. Slušní lidé, kteří v květnu 2018 v brněnském divadle přerušili kontroverzní divadelní hru Naše násilí a vaše násilí, reagovali pískotem a bučením, házeli také rajčata. Některé projevy narušovali, skandovali například "Čechy Čechům".

„Bojujeme za normální slušný svět. Proto jsme tady. Nepodporujeme nějakého kriminálníka z druhého konce světa, to je celé. Záleží na všech životech, ne jen na černých,“ tvrdil předseda hnutí Zdeněk Pernica. Shromáždění skončilo zhruba po hodině, oba tábory se poté rozešly za dohledu policie opačným směrem.

Video
Video se připravuje ...

Shromáždění v Brně vyjádřilo podporu černošské komunitě v USA TV Blesk Zdeněk Matyáš

Protestní akce se konala ze solidarity s příznivci hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které v USA nabralo na síle po květnové smrti černocha George Floyda. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě.

Fotogalerie
12 fotografií