Celým světem otřásla smrt Afroameričana George Floyda, který zemřel 25. května poté, co mu policista Derek Chauvin při zásahu klečel na krku víc než osm minut. Zvedla se vlna demonstrací proti policejní brutalitě a rasismu, postupně se přidávají lidé v řadě evropských zemí, Česko nevyjímaje.

V Praze se v sobotu protestovalo od dvou hodin. Akci svolali neformální sdružení amerických občanů žijících v Praze, Mladí zelení, Kolektiv 115, Socialistická Solidarita, Food not Bombs Praha, Prázdné trůny, feministická skupina CLARA či SdruŽeny.

Na pražském Klárově, kam byl protest svolán, se začali scházet krátce před druhou hodinou. Na místo dorazily tři stovky demonstrantů, převážně mladých, řada z nich cizí národnosti. Vybaveni byli transparenty s nápisy „no to racism“, „black lives matter“, někteří z nich měli roušky s nápisem „I can't breathe“ (v překladu „nemohu dýchat“) odkazující na poslední slova zesnulého George Floyda.

„Naší zbraní je solidarita,“ pronesla v úvodním projevu spoluorganizátorka ze Socialistické Solidarity Markéta Juřicová. Podle ní je nutné vytvořit hnutí, které se postaví rasistickému systému. „V Americe se musí někteří lidé den co den bát vyjít na ulici, aby se nestali oběťmi policejního násilí kvůli barvě své pleti,“ dodala. Upozornila také na diskriminaci při shánění práce či žádostech o úvěr. Další řečníci pak poukázali i na rasismus v České republice.

„Ve vlně protestů se odráží nejen hněv nad rasistickou vraždou, ale nad rasismem, který zažívají Afroameričané každý den a který podtrhuje chybějící sociální systém, kvalitní vzdělání a pracovní příležitosti. Chceme vyjádřit naši solidaritu s americkými protesty i se všemi oběťmi policejního násilí,“ vysvětlili už před akcí organizátoři protestu. 

Po projevech na Klárově se demonstranti kolem třetí vydali na pochod po trase Klárov - Letenská - Josefská - Mostecká - Malostranské nám - Karmelitská - Tržiště, kde sídlí americká ambasáda. Tam dorazili kolem čtvrté, hromadně poklekli a drželi za oběti násilí minutu ticha. Pak účastníci pochodu pak místě položili svíčky a květiny.

V sobotu se protestuje i v řadě dalších evropských zemí - akce jsou nahlášené v Londýně, Paříži či Berlíně. Mnohá města se přitom připravila na násilné protesty a ničení veřejného majetku, například v britské metropoli zabezpečili sochy a pomníky.

Fotogalerie
93 fotografií