Boom trvá dva roky. V roce 2012 registrovali v Brně 112 pacientů s diagnózou poruchy identity. Vloni jich bylo 156 a letos již za prvních devět měsíců 146. Veřejné kliniky v ČR vyhlásily dokonce stop stav. Na nové pacienty už totiž nemají kapacity.

Přeměna pohlaví trvá

Lékaři vypozorovali, že mezi dospívajícími žádají o změnu pohlaví z 95 % dívky. „Ve věkové kategorii do 18 let se jedná většinou o dívky, které se cítí jako chlapci. Celý proces přeměny pohlaví je ovšem diagnosticky i léčebně velmi náročný,“ řekla primářka sexuologického oddělení kliniky Petra Sejbalová.

Trvá navíc minimálně dva roky, než může pacient podat žádost k odborné komisi ministerstva zdravotnictví, která schvaluje operativní zákroky vedoucí k přeměně pohlaví hrazené zdravotní pojišťovnou.

Faktická i úřední smrt

Pacient, který změnu pohlaví nakonec podstoupí, musí být starší 18 let, musí do konce života brát hormonální preparáty a docházet pravidelně k lékaři. V okamžiku dokončení přeměny pohlaví dostane člověk nové rodné číslo – a jeho dosavadní identita fakticky i úředně „zemře“.

 

Příčina transsexualismu neznámá

Příčiny vzniku transsexualismu zatím odborníci neznají. Počty žadatelů totiž rostou i vlivem módní vlny. „Po odvysílání některých kontroverzních pořadů nebo talentových soutěží, případně vlivem internetu počty žadatelů vždy skokově roste,“ zmínil ředitel nemocnice Roman Kraus.

Zkoumají se vlivy genetiky, některých hormonů v průběhu nitroděložního života, kdy se vyvíjí mozek, jehož součástí jsou centra pro pohlavní identifikaci i sexuální orientaci. Určitý podíl může mít i prostředí, ve kterém člověk vyrůstá,“ řekla primářka Sejbalová.

VIDEO: „Stala jsem ve 33 letech pannou.“ Tereza po operaci pohlaví promluvila o bolesti i štěstí.