Firma Zeleň města Brna vyvezla v uplynulých měsících neuvěřitelných 1721 tun zeminy, vymýtit se musely keře a stromy, které vyrostly v místech, kde nyní vznikl škvárový běžecký ovál.

Prales ze stadionu zmizel

„Když jsem tady stál před rokem, byl to prales. Je skvělé, že nám Brno vyšlo vstříc. Stadion využijeme pro záběry z olympiád v Londýně a Helsinkách. Právě Helsinkám je velmi podobný,“ usmíval se režisér.

V pátek se natáčely scény z letní olympiády v Londýně v roce 1948. Marta Issová (38) jako Zátopkova manželka Dana povzbuzovala z hlediště, scéna se opakovala desetkrát, než se podařil ideální záběr. Při teplotě atakující třicítku byl výkon komparsistů v hledišti v dobovém oblečení obdivuhodný.

Neužil shodil šest kilogramů

Pro roli fenomenálního běžce vybrali herce Václava Neužila (39). „Shodil jsem kvůli roli více než šest kilogramů a nastudoval si běžeckou abecedu,“ svěřil se herec v pauze mezi záběry. Filmaři zůstanou Za Lužánkami šest týdnů.

Natáčet se bude mimo jiné ještě v Praze, v Seči a na Slovensku. Film Zátopek by měl mít premiéru příští rok v době, kdy začnou Letní olympijské hry v japonském Tokiu. 

Fenomén jménem Zátopek

Emil Zátopek (78) je československým čtyřnásobným olympijským vítězem. V Londýně získal zlato v závodě na 10 kilometrů, v Helsinkách v roce 1952 ovládl stejnou trať, triumfoval i v běhu na 5 kilometrů a v maratonu, který běžel poprvé v životě. 

Fotogalerie
17 fotografií